Pixabay

Grote stijging gevaccineerden rijksvaccinatieprogramma in Kaag en Braassem

Het is je vast niet ontgaan: Nederland is gestart met vaccineren tegen het coronavirus. Alleen wanneer de groep gevaccineerden groot genoeg is, wordt de bevolking goed tegen het virus beschermd. Om in te schatten waar men mogelijk tegen de meeste corona-vaccinatieweigeraars aan zal lopen, bracht het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C) de algemene vaccinatiegraad per gemeente in kaart. Zo ook voor onze gemeente.

In 2020 was er op landelijk niveau een kleine toename te zien in het percentage volledig gevaccineerde kinderen (+0,6 procentpunt). Ook het draagvlak nam in Kaag en Braassem sterk toe. Hier steeg het procentpunt met +4. In totaal werd 95,2 procent van de tweejarigen ingeënt. Doordat het draagvlak van de inwoners van onze gemeente zo sterk toeneemt zal de overheid dit jaar relatief weinig te maken hebben met corona-vaccinatieweigeraars.

Vaccinatiegraad Nederland net boven ‘veilige’ 90 procent

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) biedt vaccinaties tegen ziekten als kinkhoest, tetanus en polio. Ondanks dat deze vaccinaties sterk worden aangeraden, weigeren sommige ouders hun kind te laten inenten. Bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging of door complottheorieën.

Een deelname van een minimum van 90 procent van de landelijke populatie is echter belangrijk om deze ziekten wereldwijd uit te roeien, volgens het WHO. Nederland haalt deze doelstelling van 90 procent net in 2020. Vorig jaar heeft 90,8 procent van de tweejarige kinderen alle RVP prikken gehad. Wel was er een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder (+0,6 procentpunt).

Wel zijn hierbij wat kanttekeningen te plaatsen. Het animo voor een coronavaccinatie kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door verschillende andere factoren. Sinds maart 2020 zijn de gevolgen van dit virus namelijk veel meer zichtbaar dan die van de ‘bijna uitgestorven’ infectieziekten waar de RVP-prikken tegen beschermen. Dit kan de behoefte naar een vaccinatie vergroten.

Het Z.I.C. baseert het onderzoek op basis van RIVM data over het Rijksvaccinatieprogramma.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:25

Echtpaar Van Ruiten vandaag 60 jaar getrouwd

Het echtpaar Van Ruiten uit Roelofarendsveen is vandaag 60 jaar getrouwd. Burgemeester Marina Van der Velde bracht een bezoekje aan dit zeer actieve stel dat nog steeds veel en ver fietst. ‘’Wat een prachtig moment!’’

Gemeente gisteren 15:11

Inzameldata oud papier maart

Vanaf augustus 2020 haalt Cyclus het oud papier op. De inzameldatum voor oud papier is zaterdag. De eerstvolgende inzameldatum voor het westen van de gemeente is 6 maart. In het oosten wordt het oud papier op 27 maart opgehaald.

Gemeente gisteren 13:36

Gemeente Kaag en Braassem geeft geen gehoor aan bezwaar huisvesting Kalmoeslaan

De gemeente Kaag en Braassem heeft eind februari twee woningen gereserveerd voor twee personen met een levensstijl die niet thuishoort in een woonwijk. Volgens omwonenden van de Kalmoeslaan in Rijnsaterwoude is de locatie te druk voor de twee individuen die juist in een prikkelarme omgeving moeten wonen. Uit de onlinebijeenkomst van donderdag 25 februari bleek de gemeente geen gehoor te geven aan het bezwaar van de omwonenden.

Cultuur 28 feb. 2021 11:48

Geen VGV '21

De aanhoudende pandemie heeft Splotsz doen besluiten ook dit jaar geen Veen Gaat Vreemd te vieren. Net als vorig jaar zal er ook dit jaar dus stil blijven in De Veen tijdens het paasweekeind.