Pixabay

Grote stijging gevaccineerden rijksvaccinatieprogramma in Kaag en Braassem

Het is je vast niet ontgaan: Nederland is gestart met vaccineren tegen het coronavirus. Alleen wanneer de groep gevaccineerden groot genoeg is, wordt de bevolking goed tegen het virus beschermd. Om in te schatten waar men mogelijk tegen de meeste corona-vaccinatieweigeraars aan zal lopen, bracht het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C) de algemene vaccinatiegraad per gemeente in kaart. Zo ook voor onze gemeente.

In 2020 was er op landelijk niveau een kleine toename te zien in het percentage volledig gevaccineerde kinderen (+0,6 procentpunt). Ook het draagvlak nam in Kaag en Braassem sterk toe. Hier steeg het procentpunt met +4. In totaal werd 95,2 procent van de tweejarigen ingeënt. Doordat het draagvlak van de inwoners van onze gemeente zo sterk toeneemt zal de overheid dit jaar relatief weinig te maken hebben met corona-vaccinatieweigeraars.

Vaccinatiegraad Nederland net boven ‘veilige’ 90 procent

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) biedt vaccinaties tegen ziekten als kinkhoest, tetanus en polio. Ondanks dat deze vaccinaties sterk worden aangeraden, weigeren sommige ouders hun kind te laten inenten. Bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging of door complottheorieën.

Een deelname van een minimum van 90 procent van de landelijke populatie is echter belangrijk om deze ziekten wereldwijd uit te roeien, volgens het WHO. Nederland haalt deze doelstelling van 90 procent net in 2020. Vorig jaar heeft 90,8 procent van de tweejarige kinderen alle RVP prikken gehad. Wel was er een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder (+0,6 procentpunt).

Wel zijn hierbij wat kanttekeningen te plaatsen. Het animo voor een coronavaccinatie kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door verschillende andere factoren. Sinds maart 2020 zijn de gevolgen van dit virus namelijk veel meer zichtbaar dan die van de ‘bijna uitgestorven’ infectieziekten waar de RVP-prikken tegen beschermen. Dit kan de behoefte naar een vaccinatie vergroten.

Het Z.I.C. baseert het onderzoek op basis van RIVM data over het Rijksvaccinatieprogramma.


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.