Mariska van Leeuwen

Herdenking afgebrande kerk Hoogmade

4 november 2019 is een zwarte dag voor de aanhangers van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade. Een jaar nadat de kerk in brand stond, is er nog altijd onduidelijk of de kerk opnieuw wordt gebouwd. De brand wordt zondag 8 november herdacht in de vorm van een herdenkingsmoment en een herdenkingsviering.

Herdenking

De herdenkingsviering start om 09.15 uur in De Schuur in Hoogmade, hierbij mogen maar 30 aanwezigen in de kerk zijn. De rest van de gelovigen kunnen de viering volgen via een livestream. Tijdens de viering gaat pastor Marjo Hoogenbosch voor.

Na de herdenkingsviering is het herdenkingsmoment. De katholieke kerk is van 10.15 uur tot 12.00 uur geopend, de gelovige krijgen een roos met een kaartje eraan met ruimte voor een persoonlijke boodschap. De rozen worden in een stellage gezet zodat niemand de liefde voor de kerk over het hoofd kan zien.

Toekomst

Uit een online meeting tussen bisschop Hans van den Hende en voorzitter van de commissie Leo Van Rijn van vorige week, gaf de bisschop aan dat hij nog niet weet wat de toekomstige plannen zijn voor de kerk. Van Rijn liet weten dat er steeds meer mensen aansluiten bij de kerkengemeenschap. Zo zijn er vier moeders opgestaan om met de gezinsdiensten te helpen en zijn er drie nieuwe pastoraatleden. 

Daarbovenop laat Van Rijn aan de bisschop weten dat de herbouw geen financiële kwestie is. De verzekering betaalt de herbouw en heeft de gemeenschap Hoogmade in augustus een braderie georganiseerd om geld op te halen voor de onderhoudskosten van de kerk.

Ondanks dat de bisschop liet weten dat het nog niet bekend is wanneer hij een beslissing neemt, haalde van Rijn er toch veel hoop uit. ‘’Het is al heel mooi dat hij ons zo uitgebreid aan het woord heeft gelaten’’, laat hij weten aan het Leidsch Dagblad. Van Rijn blijft geloven dat de kerk opnieuw gebouwd wordt. Er zijn volgens hem non mensen die er zo voor willen gaan als bij hen, en er ook nog eens het geld voor hebben.


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.