Kroes en Partners
Blog Opinie

Het grote sjacheren kan beginnen

U was het wellicht ook bijna vergeten, maar al meer dan een half jaar geleden hebben we mogen stemmen. Of hebt u daar geen actieve herinnering meer aan? Niet erg hoor. Er zijn er meer met een selectief geheugen.

Nou denk je natuurlijk dat al die verstandige lui in Den Haag de noodzaak inzien om de handen inéén te slaan, om de problemen waar we in zitten aan te pakken. Stikstofcrisis, corona, huizencrisis en meest recent de energiecrisis. Problemen zat lijkt me, maar voorlopig weinig actie uit Den Haag. 

Ja, de jongens en meisjes in Den Haag zijn heel druk en vooral dan met zichzelf. Misschien een idee om toch over je eigen schaduw heen te stappen en gezamenlijk de problemen aan te pakken? Misschien ook een optie voor die er nu zitten, uit te kijken naar een functie elders?

Problemen schuiven we voor ons uit maar nieuwe baantjes schuiven ze elkaar toe, zijn ze heel goed in. Dat vooruitschuiven heeft ons in ieder geval gebracht waar we nu zitten, in de shit! Wat heeft dat nou met mijn vak te maken, zult u zich afvragen. Is Kroes ook langzaam de weg kwijt?

Tot nu toe lossen ze in Den Haag niets op, maar doen ze wel aan symptoombestrijding. Hoe? Het geld met bakken tegelijk uitgeven aan steun. Tientallen miljarden zijn inmiddels uitgekeerd aan steun. Nu gaan ze er in Den Haag inmiddels vanuit dat een heleboel van die steun onterecht is uitgekeerd en dat ze nog heel veel geld kunnen terughalen. Zo aandoenlijk die Haagse naïviteit.

Natuurlijk komt er weinig van terecht van dat terughalen. Als je al geen oplossing weet voor een kindertoeslagenaffaire (o ja, die hadden we ook nog) hoe denk je dan zelf dit probleem op te lossen? Nee, zeg maar dag met je handje tegen een groot deel van dat geld. Maar ja, het zal toch ergens vandaan moeten komen… U raadt het al, bij de burger, u en ik.

Nu het er naar uitziet dat er voorlopig geen stabiele regering komt, moeten die partijen met elkaar gaan handelen, noem het sjacheren, om dingen voor elkaar te krijgen. Zo zal de ChristenUnie mee willen werken aan van alles, als er maar geen wet op het zelfgekozen levenseinde komt. Het stokpaardje van bijvoorbeeld D66. Maar zo zal het ook gaan met het al of niet verhogen van de belastingen.

Ik adviseer mensen bijvoorbeeld op het gebied van de besparing van erfbelasting (estateplanning met een mooi woord). De te heffen erfbelasting is gebaseerd op de wet, de relatie die de ontvanger heeft met de schenker of overledene, de hoogte en samenstelling van het vermogen, maar ook het soort testament wat je hebt.

Bij steeds meer partijen in Den Haag gaan stemmen op de erfbelasting maar te verhogen, met andere woorden de wet aan te passen. Denk aan de linkse partijen en ook D66. Slechts één partij pleit voor volledige afschaffing. Nee, dat zijn niet het CDA of de VVD.

Binnenkort zal de jubelton (u weet wel, het belastingvrij schenken aan bijvoorbeeld een kind om een huis te kopen) de nek worden omgedraaid en zal de bedrijfsopvolgersregeling in zijn huidige vorm ook het loodje leggen. We houden ons hart vast voor wat er komen gaat en houden het in ieder geval goed in de gaten.

Het maken van een goed testament was en is belangrijk en zal wellicht nog belangrijker worden. Wilt u nog gebruik maken van de jubelton, dan is het nu tijd om in actie te komen. Sjacheren is synoniem voor (uit) ruilen. Maar u weet, van ruilen komt huilen. En bij velen staat het huilen nader dan het lachen.


Meer nieuws

Advertorial Voor Kinderen 22 okt. 2021 15:10

Prematuren/couveusekinderen en prikkelverwerking

Kinderen die te vroeg geboren worden, maken vaak allerlei toeters en bellen mee in het ziekenhuis. Veelal belanden ze in de couveuse om het lichaam op kracht te laten komen. Heel goed voor de lichamelijke gezondheid, maar wat doet het nog meer met een pasgeboren baby? Onder andere de prikkelverwerking kan erdoor verstoord raken.

Overige 22 okt. 2021 12:00

BoerenLeidse scoort hoog in regionale kaaskeuring

Na een jaar corona-onderbreking werd donderdag 21 oktober in Zoeterwoude weer de jaarlijkse Rondom Leiden kaaskeuring gehouden. Dit jaar werd de familie Kwakernaak uit Oud Ade uitgeroepen tot beste zelfkazers uit de Leidse regio. Met een zeer hoge score voor hun jonge Boeren Leidse én hun belegen Boeren Leidse kaas wonnen zij de wisseltrofee, het Leidse kaasmeisje. 

Coronacrisis in Kaag en Braassem 21 okt. 2021 16:38

Prikken zonder afspraak in Leimuiden

Op dinsdag 2 en woensdag 3 november van 13:00 – 19:00 uur in Sporthal Het Spant, Larikslaan 20, kun je zonder afspraak terecht voor een coronavaccinatie.

Overige 21 okt. 2021 15:00

Herkenbare voorstelling over dementie

Samen met Dementie Vriendelijk Kaag en Braassem organiseert WIJ Presenteert zondagmiddag 7 november de toneelvoorstelling Oploskoffie van Pythia Winia in de Alkeburcht in Roelofarendsveen. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Advertorial Winkels 21 okt. 2021 13:24

Opening Woninginrichting-aanhuis.nl

“Op zaterdag 23 oktober om 10.00 uur gaat onze winkel voor het eerst open”, zegt Bryan Hoogervorst, aan tafel gezeten op een plek, midden in de winkel, waar het op dit moment nog niet erg op een winkel lijkt...