Het is definitief: de eerste versoepelingen staan gepland voor 28 april

Er zijn versoepelingen in aantocht. De terrassen mogen weer open, de avondklok wordt afgeschaft en thuis mogen we weer twee bezoekers ontvangen. Winkelen op afspraak hoeft ook niet meer en markten mogen weer niet-essentiële producten verkopen. 

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames daalt nog niet echt, maar versoepelingen komen er wel aan. Het Outbreak Management Team had liever gehad dat dit nog een week werd uitgesteld en spreekt dan ook van een politiek besluit. Demissionair premier Rutte ziet ook sat er een risico is om nu te versoepelen, maar toch heeft het demissionaire kabinet deze stap gezet. "Ongelofelijk spannend", zo zegt Rutte. 

Horeca

De terrassen mogen weer open. Hier zitten echter wel voorwaarden aan verbonden. Op terrassen mogen maximaal 50 personen zitten. Vooraf moet er een checkgesprek plaatsvinden en moeten gasten reserveren. Dit mag ook nog ter plaatse. Aan één tafel mag één huishouden plaatsnemen. Kom je niet uit één huishouden? Dan mogen er maximaal twee personen aan één tafel zitten. Daarbij is het ook niet mogelijk om de hele dag op het terras te zitten. De terrassen mogen namelijk alleen open tussen 12:00 en 18:00 uur. 

Winkels en markten

Het is voor winkels weer toegestaan om klanten te ontvangen zonder dat zij vooraf een tijdslot moeten reserveren. Net zoals bij de horeca zijn hier wel voorwaarden aan verbonden. Het maximum aantal klanten hangt af van het winkeloppervlakte. Per 25m2 winkeloppervlakte mag maar 1 klant de winkel betreden. Binnen moet wel de 1,5 meter afstand in acht worden genomen. Daarbij mogen niet-essentiële winkels tot 20:00 uur openblijven. Op markten mogen ook weer niet-essentiële kramen aanwezig zijn, zolang ook hier maar de 1,5 meter afstand wordt gehouden. 

Onderwijs

Vanaf 26 april mag het hoger onderwijs ook versoepelen. Dit gebeurt onder dezelfde voorwaarden als het voortgezet onderwijs. Studenten kunnen weer minimaal één dag per week fysiek onderwijs volgen. Door het inzetten van zelftesten moet het aantal besmettingen beperkt blijven. 

Andere versoepelingen

De avondklok loopt af op woensdagochtend 28 april. Thuis is het toegestaan om weer maximaal twee personen per dag te ontvangen. De locaties voor theorie-examens voor rijlessen mogen ook weer open. Nu is nog een maximum van 50 personen toegestaan bij begrafenissen, maar vanaf 28 april is er een maximum van 100 personen toegestaan. 

Bovenstaande versoepelingen gaan in vanaf woensdag 28 april, tenzij anders vermeld.


Meer nieuws

Evenementen gisteren 16:31

Clubactie en online veiling Play Fair

Jaarlijks heeft tafeltennisvereniging Play Fair een clubactie. Veertig jaar lang was dat een rommelmarkt, maar dat is niet meer haalbaar. De club heeft nu een online veiling op de website ttv-playfair.nl. En daarnaast de grote loterij, verkoop van stroopwafels én verloting van een aantal diners en Jumbo boodschappentassen.

Wonen en bouwen gisteren 11:54

20 comfortwoningen en 26 vogelhuisjes bij Elzenhof Woubrugge

Op 23 september 2021 heeft wethouder Floris Schoonderwoerd van gemeente Kaag en Braassem het eerste onderkomen geplaatst voor de gierzwaluw aan één van de woningen aan de Elzenhof in Woubrugge. Met deze handeling werd de realisatie van 20 sociale huurwoningen gevierd.

Overige gisteren 10:11

Optie voor glasvezel in Kaag en Braassem

Eerder legde GlasDraad Groene Hart al glasvezel aan in de buitengebieden van het Groene Hart. Nu zijn de dorpen in de gemeente Kaag en Braassem aan de beurt.

Overige 23 sep. 2021 15:20

Gezinsdiensten in de tuin

De Sint Jan de Doper-kerk in Leimuiden nodigt alle gezinnen uit voor een gezinsviering in de tuin van de kerk. In deze viering wordt er extra aandacht gegeven aan de kinderen zodat het voor kinderen en ouders leuk is om (weer) naar de kerk te komen. Het kinderkoor Akkoord zal zingen.