Pixabay

Het RIVM roept op om geen hout te stoken

Het RIVM roept mensen op om vandaag, vrijdag 8 januari, geen hout te stoken in de provincie Zuid-Holland. Dit heeft alles te maken met de weersomstandigheden die het KNMI verwacht. ‘’Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen.’’

Houtrook is ongezond en als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, verergert rook de situatie. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Het RIVM laat weten dat er nu veel mensen thuis zijn en zij dan dus ook last kunnen krijgen van jouw rook.

Gezondheidsklachten en (geur)hinder

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook.

Hoe werkt het stookalert?

Het RIVM heeft dagelijks contact met het KNMI over de weersverwachting. Om de luchtkwaliteit te beoordelen, gebruikt het RIVM gegevens van www.luchtmeetnet.nl. Als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, verstuurt het RIVM een stookalert. Bij een stookalert krijgen abonnees rond 12:00 uur een bericht via e-mail. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden.

Stookwijzer

Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd, kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden. Ga je hout stoken, bekijk dan eerst de Stookwijzer. Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.