Het tekenseizoen is begonnen

Juni en juli zijn de piekmaanden voor tekenbeten. De afgelopen 10 jaar is er een flinke stijging te zien van het aantal tekenbetenmeldingen, naar zo’n 1,5 miljoen per jaar. Met de Nature Today-app kun je checken wat de tekenverwachting bij jou in de buurt is.

Jaarlijks zijn er zo’n anderhalf miljoen tekenbeten. De helft daarvan wordt in de maanden juni en juli opgelopen. Vanaf deze week kun je met de Nature Today-app checken wat de tekenverwachting is bij jou in de buurt. Op basis van weersinformatie, satellietgegevens en het landschap wordt een actuele Teken-alert gegenereerd en via de app van Nature Today beschikbaar gemaakt. De app kan jou helpen om tekenbeten en door teken overdraagbare ziekten zoals Lyme en tekenencefalitis te voorkomen. 

Arnold van Vliet van Wageningen University en initiatiefnemer van Nature Today: “Veel mensen hebben niet door wanneer en waar ze een tekenbeet op kunnen lopen. De Nature Today-app brengt daar verandering in. Met de app kun je de tekenverwachting bij jou in de buurt checken, zodat je je beter kunt beschermen tegen tekenbeten wanneer je gaat wandelen in het bos, het park of de duinen, of wanneer je in de tuin gaat werken.”

10 jaar aan tekenvangsten in een app

Door 10 jaar aan maandelijkse tekenvangsten van vrijwilligers te combineren met weerdata, satellietbeelden en landgebruiksdata, hebben onderzoekers van ITC Twente en Wageningen University een tekenverwachtingsmodel gemaakt. Samen met HAS Hogeschool is dit model geïntegreerd in de Nature Today-app. Dagelijks wordt zo voor elke vierkante kilometer in Nederland een actuele Teken-alert gegenereerd.

Van Vliet: “De app geeft een duidelijk overzicht van de tekensituatie in heel Nederland. De tekenverwachting bij jou in de buurt of de plek waar je wilt wandelen, krijg je door je eigen locatie of elke willekeurige andere locatie in Nederland te selecteren. De tekenverwachting geeft aan of het aantal teken minimaal, gering, middelmatig, hoog of zeer hoog is.”

teken nature today app.jpg

Tekencheck-notificatie

“Het blijkt dat veel mensen na een bezoek aan het groen vergeten om zichzelf, de kinderen en/of de hond thuis te controleren op een tekenbeet. In de app kun je daarom aangeven dat je later op de dag een notificatie wilt krijgen om je te checken op teken.”

Van Vliet vervolgt: “We verwachten dat mensen zich, dankzij de Teken-alert, meer inspannen om het oplopen van een tekenbeet te voorkomen. Bijvoorbeeld door de broekspijpen in de sokken te stoppen of je activiteit aan te passen. Een teek kan de ziekte van Lyme of het in Nederland relatief zeldzame tekenencefalitis (TBE) overbrengen. Het is belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen, dat verkleint de kans op een ziekte. En eenmaal gebeten, is het belangrijk de plek waar de teek gebeten heeft in de gaten te houden.”

Koppeling met Tekenradar.nl en tekeninformatie

Na het aantreffen van een tekenbeet, een indicatie van de ziekte van Lyme of koorts na een tekenbeet (indicatie van TBE), kun je via de app eenvoudig doorklikken naar Tekenradar.nl om een melding door te geven. De meldingen dragen zo bij aan het tekenonderzoek van het RIVM en Wageningen University. De app toont ook hoeveel tekenbeten er in de afgelopen week via Tekenradar.nl zijn gemeld. De app geeft verder antwoord op veel gestelde vragen over teken en tekenbeten.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.