Dennis

Hoe groen zijn de basisscholen in de gemeente Kaag en Braassem? Dat lees je hier

Met het oog op de Boomfeestdag 2021, heeft de stichting Nationale Boomfeestdag samen met Cobra groeninzicht, de Groene Schoolkaart gelanceerd. Deze kaart geeft een duidelijk overzicht van het aantal groenvoorzieningen nabij basisscholen in de gemeente. Hoe is het met de Groenscore van basisscholen uit de gemeente Kaag en Braassem gesteld? 

De Groene Schoolkaart geeft de basisscholen op basis van vier variabelen een groenscore. Ten eerste heeft de stichting gekeken naar de hoeveelheid groen in de buurt van de school en binnen een straal van honderd meter. Ook is er gekeken naar de afstand tot het dichtstbijzijnde ‘postzegelbosje’, een bosje van minimaal vijfhonderd vierkante meter, en de groenheid van speeltuinen bij de school.

Gezondheid 

Een hoge groenscore van een basisschool is positief voor de gezondheid van kinderen en leerkrachten. Uit onderzoek van Stichting Nationale Boomfeestdag blijkt dat kinderen die leven in een groene leefomgeving 18 procent minder overgewicht hebben. Mensen in een groene leefomgeving voelen zich gezonder en gaan minder vaak naar de huisarts. Daarnaast hebben kids tot wel 55 procent minder kans om psychische problemen te ontwikkelen en kunnen zij zich beter concentreren. 

Score 

De groenscore is gecategoriseerd in drie punten. De groenscore is 1: goed, 2: middelmatig en 3: ondergemiddeld. Hier een overzicht van de basisscholen in de gemeente Kaag en Braassem. 

Basisschool                                                 Score 

Elckerlyc

1

Basisschool De Klimboom

1

Basisschool De Kinderbrug

2

Rooms Katholiek Basisschool de Roelevaer

2

RKBS De Kiem

2

Basisschool Esselyckerwoude

2

Christelijke Basisschool De Kinderkring

2

Rooms Katholieke Basisschool Ter Does

2

De Lei

2

Basisschool De Kinderarcke

2

Boomfeestdag verplaatst door corona 

Met dit overzicht willen de stichting Nationale Boomfeestdag en Cobra groeninzicht zichtbaar maken hoe dringend en waar het planten van bomen nodig is. Boomfeestdag werkt samen met de Vereniging Gemeenten voor Duurzame ontwikkeling (GDO). Laatstgenoemde moedigt scholen aan om hun gemeente te vragen bomen te planten op de Nationale Boomfeestdag. De Boomfeestdag zou gevierd worden op 17 maart, op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege de coronacrisis is de Boomfeestdag verplaatst naar 10 november 2021. Alphen is dan de gastgemeente waar het nationale evenement plaats zal vinden.

 


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.