Hoe is Kaag en Braassem voorbereid op een corona-uitbraak?

Mocht het aantal coronabesmettingen verder oplopen, dan volgt er waarschijnlijk een regionale of lokale lockdown in plaats van een landelijke lockdown. Burgemeesters uit het hele land bereiden zich daarom voor op een dergelijke lockdown. Hoe is Kaag en Braassem voorbereid op een eventuele uitbraak? 

In verschillende Europese landen laait het virus weer op, waaronder in Spanje en Frankrijk. Maar in plaats van een landelijke lockdown, kiezen zij ervoor om bepaalde regio’s op slot te doen. Dit allemaal om het virus in bepaalde gebieden in toom te kunnen houden. Ook in Nederland laait het coronavirus op, maar de Nederlandse burgemeesters zijn voorbereid. Dit blijkt uit een overleg tussen de voorzitters van alle veiligheidsregio’s.

Voorbereid op een eventuele uitbraak

Hoe zit dat in Kaag en Braassem? Stel dat het virus hier weer oplaait, hoe gaat de burgemeester hier dan mee om? ‘’Vanuit de GGD worden landelijk en regionaal de cijfers rondom het coronavirus bijgehouden. Hier monitoren zij de trends van het aantal op corona positief geteste personen, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overleden personen die positief waren getest. In samenwerking met de Veiligheidsregio Hollands-Midden volgen wij nauw deze ontwikkelingen’’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De Veiligheidsregio Hollands-Midden heeft in samenwerking met de gemeente en andere partners zoals de GHOR en de Politie diverse scenario’s opgesteld. ‘’Deze scenario’s worden met name ontwikkeld om te anticiperen op afwijkingen op het veronderstelde verloop. Afwijkingen op het veronderstelde verloop levert andere situaties op waar andere maatregelen op genomen moeten worden.’’

Op meerdere plaatsen in het land merken burgemeesters dat mensen steeds makkelijker de regels negeren. Wat is hiervan het beeld in Kaag en Braassem? ‘’Eigen verantwoordelijkheid is cruciaal met de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Hierbij is 1,5 meter afstand de norm, vermijd drukte en geef elkaar de ruimte. Veel van onze inwoners nemen hun verantwoordelijkheid. Maar ook hier horen we een tegengeluid tegen de maatregelen.’’

Momenteel staat het totaal aantal vastgestelde coronabesmettingen in Kaag en Braassem op 33, waarvan er 7 ziekenhuisopnamen zijn (geweest) en 2 overleden zijn aan de gevolgen van het virus.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.