Pixabay

Hooikoortsseizoen met twee maanden verlegd door ambrosiaplant

Last van hooikoorts? Dat kan kloppen. Door de klimaatverandering komt de ambrosiaplant, die ook wel hooikoortsplant wordt genoemd, namelijk op steeds meer plaatsen in Nederland voor. Tijdens de bloei komt er een grote hoeveelheid pollen in de lucht, wat vrij snel ernstige symptomen van hooikoorts kan veroorzaken.

Ambrosia is een van de graspollen die later in het seizoen voor veel klachten zorgt. Van eind augustus tot en met oktober staat de plant in bloei, hierdoor wordt het hooikoortsseizoen met ruim twee maanden verlengd.

Het zaad van de plant is afkomstig uit vogelzaad. Hierdoor wordt de plant vaak aangetroffen op plekken waar in de winter vogels zijn bijgevoerd met vogelzaad.

Symptomen

De pollen van de ambrosia zorgen voor ernstige symptomen. Het immuunsysteem reageert op stuifmeel dat uiteindelijk in je ogen, neus, mond, keel of luchtpijp terechtkomt. Door dit stuifmeel zwelt je slijmvlies op en produceert het meer slijm. Hierdoor krijg je last van niezen, een jeukende, verstopte of juist snotneus of pijn in je ogen. Ze gaan tranen, jeuken of heel erg branden. Ook kan je last krijgen van een droge en branderige keel, een vol gevoel in het hoofd, koorts en een moe gevoel.

Om te voorkomen dat de ambrosiaplant zichzelf verspreidt, kan je de plant verwijderen. Doe dit wel voor eind augustus, anders staat de plant al in bloei.

Lees hier meer over het voorkomen van hooikoortsklachten en ambrosia.


Meer nieuws

Overige gisteren 15:23

Joop Zoetemelk aangereden in Frankrijk

Joop Zoetemelk is vandaag in Frankrijk aangereden. De oud Ripper werd op zijn fiets aangereden door een auto. Hij is met meerdere botbreuken per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis.

Sport gisteren 11:21

Clubs tellen af

De fusie tussen de voetbalclubs WVC en DOSR nadert haar hoogtepunt. Over een week wordt de nieuwe naam en het nieuwe tenue bekend gemaakt. De stemming begint al op vrijdag. in de kantine van DOSR. Vanwege corona is er een compleet stemschema opgesteld.

Natuur en recreatie gisteren 09:41

Watertoren kleurt paars als steuntje in de rug

Het was en rare kermisweek. Het weer was echt Veense Kermisweer en er hing een gezonde spanning in de lucht. Zou er nog iets gaan gebeuren? Op vrijdag vierden De Stamgasten van De Haven al kermis in hun eendje. Maar zou de kermiszaterdag nou echt een zaterdag als alle anderen worden?

Natuur en recreatie 19 sep. 2020 15:51

Toch een beetje corso in De Veen

En dan is het de zaterdag van de corso in Roelofarendsveen. Maar helaas is dit jaar alles anders. Dus is er ook geen corso. Helaas.

Algemeen 18 sep. 2020 21:24

Boeren komen met tractoren bijeen in weiland Hoogmade

Met een stoet van tientallen tractoren reden boeren door Hoogmade. Dit keer was het Malieveld in Den Haag niet de eindbestemming, maar juist een weiland in Hoogmade. Daar werd een statement gemaakt.