Pixabay

Hooikoortsseizoen met twee maanden verlegd door ambrosiaplant

Last van hooikoorts? Dat kan kloppen. Door de klimaatverandering komt de ambrosiaplant, die ook wel hooikoortsplant wordt genoemd, namelijk op steeds meer plaatsen in Nederland voor. Tijdens de bloei komt er een grote hoeveelheid pollen in de lucht, wat vrij snel ernstige symptomen van hooikoorts kan veroorzaken.

Ambrosia is een van de graspollen die later in het seizoen voor veel klachten zorgt. Van eind augustus tot en met oktober staat de plant in bloei, hierdoor wordt het hooikoortsseizoen met ruim twee maanden verlengd.

Het zaad van de plant is afkomstig uit vogelzaad. Hierdoor wordt de plant vaak aangetroffen op plekken waar in de winter vogels zijn bijgevoerd met vogelzaad.

Symptomen

De pollen van de ambrosia zorgen voor ernstige symptomen. Het immuunsysteem reageert op stuifmeel dat uiteindelijk in je ogen, neus, mond, keel of luchtpijp terechtkomt. Door dit stuifmeel zwelt je slijmvlies op en produceert het meer slijm. Hierdoor krijg je last van niezen, een jeukende, verstopte of juist snotneus of pijn in je ogen. Ze gaan tranen, jeuken of heel erg branden. Ook kan je last krijgen van een droge en branderige keel, een vol gevoel in het hoofd, koorts en een moe gevoel.

Om te voorkomen dat de ambrosiaplant zichzelf verspreidt, kan je de plant verwijderen. Doe dit wel voor eind augustus, anders staat de plant al in bloei.

Lees hier meer over het voorkomen van hooikoortsklachten en ambrosia.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.