Huisdieren en het coronavirus

Kunnen huisdieren besmet raken met het coronavirus? En kunnen zij dat overdragen op hun baasje? Het RIVM geeft advies.

Honden en katten

Er zijn inderdaad gevallen bekend van honden en katten die besmet zijn geraakt met het coronavirus, ook in Nederland. Vaak waren de eigenaren van het dier ook ziek en positief getest op het virus. ‘’Waarschijnlijk hebben de eigenaren het huisdier besmet. Omdat het om een paar besmette huisdieren gaat (van over de hele wereld), gaan we ervan uit dat de kans dat een huisdier door de eigenaar besmet raakt klein is’’, aldus het RIVM.

Die kans is groter bij jonge katten. Zij kunnen, net als mensen, luchtwegklachten krijgen. Ook darmproblemen komen voor. De katten kunnen het virus via de keel en de ontlasting uitscheiden. Of katten elkaar kunnen besmetten, is onbekend.

Ook honden kunnen besmet raken met het virus, maar kunnen dit waarschijnlijk niet overdragen op een andere hond. Ook zijn er geen signalen dat een besmette hond het virus over kan dragen op een mens. ‘’Ook van hamsters en fretten weten we dat zij besmet kunnen raken en ziek kunnen worden van het nieuwe coronavirus. Er wordt onderzocht of dat ook voor konijnen geldt.’’

Kunnen dieren mensen besmetten?

Volgens het RIVM is er in Nederland één melding van een mogelijke dier-op-mensbesmetting. ‘’Deze besmetting heeft plaatsgevonden op een nertsenbedrijf waar nertsen besmet waren met het virus. Een medewerker van het bedrijf heeft de nertsen verzorgd toen nog niet bekend was dat de dieren besmet waren. Mogelijk heeft de medewerker via de nertsen het virus opgelopen. Bij bedrijven waar nertsen positief getest zijn op het nieuwe coronavirus, moeten medewerkers persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken.’’

Ze vervolgen: ‘’De kans dat dieren in huishoudens besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus is heel klein. En is op dit moment veel kleiner dan de kans dat mensen elkaar besmetten.’’

Advies

Het RIVM geeft de volgende adviezen voor de omgang met huisdieren:

  • Mensen in het huishouden van het huisdier hebben geen klachten

Dan zijn er geen maatregelen nodig voor het contact met (knuffel)huisdieren. Goede hygiëne is en blijft belangrijk, het dier mag gewoon naar buiten.

  • Het huisdier is ziek, mensen in het huishouden hebben geen klachten

Dan gaan we er van uit dat het geen COVID-19 infectie is bij het dier. Goede hygiëne is belangrijk, het dier mag naar buiten. Overleg zo nodig met de dierenarts.

  • Mensen in het huishouden hebben klachten passend bij COVID-19, het huisdier is niet ziek

Hoewel de kans heel klein is dat je dier ziek wordt, worden er uit voorzorg enkele adviezen gegeven. Als je klachten hebt die passen bij COVID-19 (neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, hoesten, benauwdheid en/of koorts), vermijd dan intensief knuffelen en contact met het dier. Laat, als dat mogelijk is, een niet zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen. Goede hygiëne is belangrijk. Het huisdier mag naar buiten.

  • Mensen in het huishouden hebben klachten passend bij COVID-19, en het huisdier is ziek

Als er mensen in het huishouden zijn met klachten passend bij COVID-19 (neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, hoesten, benauwdheid en/of koorts), en het dier wordt ziek, dan bestaat er een kleine kans dat het om een SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus  coronavirus -2 infectie gaat bij het dier. De kans dat mensen ziek worden van het dier is veel kleiner dan dat ze ziek worden van hun huisgenoten. Het is verstandig dat alle huisgenoten dan intensief contact met het zieke dier vermijden. Laat, als dat mogelijk is, een niet zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen. Goede hygiëne is extra belangrijk. Laat het dier buiten niet los rondlopen. Als het dier ernstige benauwdheids- en /of diarreeklachten heeft, neem dan telefonisch contact op met de dierenarts. Die beoordeelt of de klachten van het dier passen bij COVID-19.

  • Mensen met klachten passend bij COVID-19 blijven zoveel mogelijk thuis. Als hun huisdier ook klachten krijgt die kunnen passen bij COVID-19 (luchtweg of darmklachten), is het advies om het dier (zoveel mogelijk) binnen te houden. Laat deze dieren niet vrij buiten rondlopen. Zorg dat deze dieren niet naar een locatie gaan waar veel dieren bij elkaar komen (opvang, pension, asiel).

Bron: RIVM


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.