Pixabay

Hulp voor ondernemers

Het coronavirus raakt iedereen en veel ondernemers en zzp’ers maken zich zorgen over hun bedrijfsvoering en de gevolgen. Wat doet de overheid om ondernemers te helpen?

Het kabinet heeft een steunpakket voor mkb-ondernemers, zzp’ers en grootbedrijven aangekondigd. Het steunpakket moet ervoor zorgen dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen en biedt zelfstandigen een overbrugging. Ook zijn er mogelijkheden om te zorgen dat het geld in de bedrijven blijft. Op de website www.rijksoverheid.nl staat een overzicht van alle nieuwe maatregelen voor het behoud van banen en voor de economie, alsook de meest recente informatie en veelgestelde financiële vragen.

Lokale maatregelen

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Zelfstandig ondernemers en zzp’ers die woonachtig zijn in Kaag en Braassem en in financiële moeilijkheden raken door de maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus, kunnen sinds maart aanspraak maken op bijstand of een tijdelijke regeling voor ondersteuning van zelfstandigen (Tozo) aanvragen. De Tozo is vanaf 1 juni 2020 verlengd (Tozo 2) met een aantal nieuwe voorwaarden, waaronder een partnertoets. U kunt geen 'Tozo 1' meer aanvragen, dat kon tot 1 juni 2020.

Het Serviceplein van de gemeente Alphen aan den Rijn is de organisatie die de zzp-regeling voor Kaag en Braassem uitvoert. Neem contact op met het Serviceplein van Alphen aan den Rijn via telefoonnummer 14 0172 (u wordt gevraagd de naam van de gemeente in te spreken, noem de gemeente Alphen aan den Rijn). Het Serviceplein zit in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn op de begane grond.

Uitstel van betaling gemeentelijke belastingen

Heeft u een aanslag lokale belastingen ontvangen en komt u door de maatregelen rondom de coronacrisis in financiële problemen? Dan krijgt u de mogelijkheid om uw aanslag in termijnen te betalen of om uitstel van betaling aan te vragen. Reageert u in ieder geval voor de vervaldatum van uw aanslag.Werkzaamheden op het gebied van belastingen worden uitgevoerd door team Belastingen van de gemeente Alphen aan den Rijn. Voor vragen kunt u het contactformulier gemeentelijke belastingen gebruiken, een e-mail sturen naar belastingen@kaagenbraassem.nl of bellen met telefoonnummer 14 0172 (spreek in 'Alphen aan den Rijn' en kies voor vragen over gemeentelijke belastingen).

Compensatieregelingen sport en cultuur

Sportverenigingen en -stichtingen

110 miljoen euro ondersteuning voor sportverenigingen

Met de heropening van de sport voor de jeugd, stelt het kabinet 110 miljoen euro extra beschikbaar voor sportverenigingen. De exacte voorwaarden zijn op dit moment nog niet bekend. Meer informatie vindt u op https://sportengemeenten.nl/publicaties/sport-en-coronavirus/ .

Op 26 maart 2020 is bekend gemaakt dat ook sportverenigingen en -stichtingen en bijvoorbeeld fitnessclubs via het noodloket van Economische Zaken een eenmalige tegemoetkoming  kunnen ontvangen. Lees meer over deze maatregel op rijksoverheid.nl of lees de Q&A ondersteuningspakket Sport Rijksoverheid.

Aanvullende ondersteuning culturele sector:

Het kabinet stelt 300 miljoen euro extra beschikbaar voor de culturele sector. Hiermee worden instellingen gesteund die essentieel zijn voor de sector als geheel. Hierover heeft minister Van Engelshoven woensdag 15 april een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Meer informatie vindt u op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/cultuur .

Specifieke informatie brancheorganisaties

Ook brancheorganisaties hebben veel specifieke informatie en geven u handvatten. Hieronder een selectie:


Meer nieuws

Cultuur gisteren 10:51

Het thema van MADE 2020: Pittig!

Als het aan WIJ Presenteert ligt, is er in december weer een kunsttentoonstelling met werk van kunstenaars uit Kaag en Braassem. Het thema van MADE 2020 sluit perfect aan met hoe veel mensen dit jaar ervaren: Pittig!

Overige 10 jul. 2020 14:01

Een chatgesprek helpt u verder

Bij veel verkoopwebsites verschijnt tegenwoordig een chatknop die uitnodigt om bij vragen te chatten. Bij zorg- en welzijnsinstellingen komt dit minder voor. Maar Tom in de buurt heeft wel zo’n chatknop, waar niet een chatbot (computer) achter zit maar wijkcoaches die direct kunnen reageren en inwoners verder kunnen helpen.  

Verkeer en vervoer 10 jul. 2020 12:37

Alkemadelaan in Roelofarendsveen ruim een maand dicht

De Alkemadelaan in Roelofarendsveen gaat van 20 juli tot ongeveer 20 augustus dicht door werkzaamheden om de olieverontreiniging te verhelpen. De bussen zullen tijdelijk via Braassemdreef rijden.