Josh Walet

Hulpdiensten nemen maatregelen in verband met coronavirus

De impact van het coronavirus op de samenleving is groot. Veel mensen werken inmiddels thuis, maar dit geldt niet voor hulpdiensten. Wel nemen zij maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Brandweer
Aangeraden wordt om menselijk contact te vermijden, maar voor de brandweer is dit niet altijd mogelijk. “Het coronavirus houdt ons land in de greep. De maatschappelijke impact is gigantisch en veel mensen werken sinds vorige week thuis. Dat geldt niet voor ons, wij staan altijd 24 uur per dag paraat”, laat Stephan Wevers, voorzitter Brandweer Nederland, weten.

“De brandweer is een van de vitale beroepsgroepen. Dat vraagt veel van ons. We staan paraat, verlenen hulp, redden en blussen. Maar we zijn ook onderdeel van een samenleving waarin persoonlijk contact nu zoveel mogelijk moet worden vermeden, juist om anderen en onszelf te beschermen en daarmee levens te redden.” Zijn boodschap aan brandweerlieden: “Hoe paradoxaal en complex ook, ik wens jullie hierbij veel sterkte. En help elkaar waar het kan.”

Politie
Ook de politie neemt maatregelen: “Ook wij volgen het RIVM-advies en nemen maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Schud daarom geen handen, houd gepaste afstand en overweeg- of wij u op een andere manier kunnen helpen.” Denk bijvoorbeeld aan online aangifte doen in plaats van naar het politiebureau toe te gaan. Het is ook mogelijk om telefonisch aangifte te doen via 0900-8844 (belkosten).

Daarbij worden verdachten van lichte strafbare feiten tijdelijk niet meer opgepakt. Hiermee moet de risico op verspreiding worden ingedamd. Arrestaties op heterdaad zullen wel gewoon doorgang vinden, net als zaken waarbij sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden. Deze zaken vindt de politie namelijk te belangrijk om de veiligheid op straat te kunnen waarborgen.

Daarnaast waarschuwt de politie voor cybercriminelen die misbruik maken van de situatie rondom het coronavirus. Nep-mails, nep-sms’jes of oplichting via malafide websites of nep-apps. Dit zijn allemaal vormen die de politie de afgelopen tijd voorbij heeft zien komen. Ook babbeltrucs worden gebruikt, zoals oplichters die bij ouderen aanbellen als verpleger of met de smoes om boodschappen voor hen te doen. Het advies van de politie? “Geef nooit uw pinpas of pincode af. Let daarom ook extra op elkaar om te voorkomen dat je of iemand uit je omgeving slachtoffer wordt van dit soort praktijken.”

Ambulance
De RAV Hollands Midden zet alles op alles om goede ambulancezorg te blijven garanderen. "Het is voor ons daarom uitermate belangrijk dat het risico op besmetting wordt beperkt. Indien u vragen of opmerkingen heeft, verzoeken wij u om deze zoveel als mogelijk via mail of telefoon af te handelen. Een fysieke afspraak, zonder overleg vooraf, is niet mogelijk. Indien u temperatuursverhoging heeft, neusverkouden bent of hoest, verzoeken wij u met klem onze locaties niet te bezoeken."

Daarbij worden de ambulances gereinigd, wat deel uitmaakt van de standaardprocedure. Maar er wordt nu ook een extra maatregel genomen in verband met het coronavirus. “Om u en onze medewerkers optimaal te beschermen tegen besmetting zullen we voorlopig geen familie van de patiënt meer meenemen in de ambulance. Natuurlijk maken we een uitzondering voor de begeleiding van kinderen”, legt RAV Hollands Midden uit.

Dierenambulance
“Coronavirus of niet, de dieren die hulp nodig hebben moeten dat ook gewoon kunnen krijgen”, zo stelt de Dierenambulance. “Wij blijven gewoon rijden, maar wel met enige voorzorgsmaatregelen om onze vrijwilligers en de melders te beschermen.” Er wordt voorlopig geen hand meer gegeven en er wordt zoveel mogelijk een afstand van 1,5 meter bewaard.

Bij klachten wordt verzorgd dit te melden en de vrijwilligers werken uiteraard niet wanneer zij verschijnselen hebben van het virus. “Onze vrijwilligers zullen uw huis niet betreden, tenzij het echt noodzakelijk is. Mogelijk zullen zij zich dan beschermen met handschoenen en mondkapjes. Mocht u in quarantaine zitten en het is noodzakelijk dat uw huisdier naar de dierenarts moet, dan kunnen wij voor u met uw huisdier gaan. Ook wanneer uw huisdier is overleden halen wij deze bij u op.” Bel voor deze spoedgevallen naar 06-34000673.

“Vindt u een gewonde vogel, egel of ander in het wild levend dier? Dan willen wij u vragen om deze in een doosje te doen voor ons. Dat vinden wij altijd prettig, maar onder de huidige omstandigheden maakt het het werken voor ons nog makkelijker”, laat de Dierenambulance weten. “Wij wensen iedereen heel veel sterkte en vooral een goede gezondheid toe de komende tijd.”


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.