Gemeente Kaag en Braassem

IKC de Lei Leimuiden opgeleverd

26 oktober is het IKC (Integraal Kind Centrum) de Lei in Leimuiden opgeleverd. De nieuwe bewoners verhuizen aan het einde van het jaar en na de kerstvakantie zullen de eerste lessen starten. 

Een IKC is één gebouw voor kinderen van 0 tot 12 jaar, met kinderopvang en basisonderwijs. Het is niet zomaar een schoolgebouw met kinderopvang, zoals we dat sinds jaar en dag kennen, maar toekomstbestendig en duurzaam ontworpen, vanuit een visie op de doorgaande leerlijn en brede ontwikkeling van kinderen.

 

Duurzaam gebouwd

IKC De Lei is ontworpen door architectuurstudio DP6 in nauwe samenwerking met de gebruikers en gebouwd door Vinkbouw. Het gebouw wordt een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG): een duurzaam gebouw dat voldoet aan alle eisen van deze tijd. In 2015 vonden de eerste gesprekken plaats en in 2017 werd de intentieverklaring getekend. Nu is het gebouw klaar voor gebruik. De sloop van de oude, omliggende gebouwen vindt volgend jaar plaats en de locaties hiervan maken uiteindelijk plaats voor groen.

Filmpje

Ruim een jaar na de eerste paal heeft de aannemer de sleutel aan de gemeente en de kindpartners overhandigd. Omdat er, vanwege corona, geen feestelijke opening plaats kan vinden, zijn er twee filmpjes gemaakt waarin het eindresultaat goed zichtbaar is geworden. Eén filmpje gaat over duurzaamheid en het andere filmpje vertelt het bredere verhaal. Die laat zien dat er geen klaslokalen in De Lei zijn. Het “zittend, luisterend leren met leeftijdgenoten in één ruimte” verandert in instructies en uitleg in hoeken en afwisselend zelfstandig werken en samenwerken.

De video’s zijn hieronder te vinden:

Video IKC Duurzaamheid & Floris Schoonderwoerd:

Video IKC algemeen:

 

Ambitie

De gemeenteraad van Kaag en Braassem heeft de ambitie om in elke dorpskern een IKC te realiseren. Na Hoogmade en nu Leimuiden start de ontwikkeling in Rijnsaterwoude.

Ook in Woubrugge worden de mogelijkheden onderzocht. In Roelofarendsveen/Oude Wetering is het idee om het IKC met sport te integreren.

Wethouder van Kaag en Braassem Floris Schoonderwoerd (Wonen) over de IKC’s: “Een puike prestatie van onze partners. Een gebouw en een onderwijskundig concept dat is ontstaan op een manier waar ik enorm trots op ben. Participatie 2.0 met een gemeente ver op de achtergrond. Wij zorgden voor de financiering en een beperkt aantal kaders aan de voorkant. Binnen de kaders, binnen budget, samenwerkende organisaties en een prachtig duurzaam gebouw, met fris binnenklimaat. De gebruikers het eigenaarschap van het proces toevertrouwd en hun kennis en betrokkenheid maximaal benut. En dat heeft een geweldig resultaat geleverd! En nu? Nu staat de volgende op de planning: het IKC Rijnsaterwoude.”


Meer nieuws

Overige vandaag 13:09

Toch een Klein beetje corso gevoel!

Hoewel er ook dit jaar geen corso was, weet je eigenlijk wel dat er toch "iets" gaat gebeuren. Zo kwam het dat er in veel tuinen alweer vroeg mensen zaten te wachten op wat misschien komen zou. Ze werden op hun wenken bediend.

Advertorial Voor Kinderen vandaag 12:46

Negatief zelfbeeld bij kinderen – De Praktijk4Kids geeft tips

Door ervaringen en gebeurtenissen in ons leven vormen we een zelfbeeld. Hoe we om zijn gegaan met ervaringen en gebeurtenissen speelt daarbij een belangrijke rol. Sommige kinderen hebben een negatief zelfbeeld. Dit zelfbeeld is ontstaan na een reeks van faalervaringen of andere nare gebeurtenissen. Er is dan sprake van een negatieve beleving van de eigen persoon.

Overige gisteren 21:07

Tjonge jonge, wat hebbe wai dit gemist

Vrijdagmiddag was het feest aan de Sotaweg in Roelofarendsveen. Na een jaar van afwezigheid ging het senioren schuurfeest weer los. Een ding was snel duidelijk. De senioren hadden er zin in. 

Voor Kinderen gisteren 18:03

Verrassingstocht

Ook de verrassingstocht was dit jaar anders dan anders. Om te beginnen kreeg je de route niet op papier, maar via een QR code. Ook waren er twee startpunten, namelijk 't Veen eten & drinken en Sportvereniging EMM21.

Overige gisteren 12:13

Zonnige ballonnenoptocht begin van mooie kermisvrijdag

Eén van de optochten die wel door kan gaan was de ballonnenoptocht. Zij het met enige restricties. Zo mochten beide groepen niet bij elkaar uitkomen. Vandaar dat de ene groep op de Leliestraat en de andere op de Gerberastraat eindigde.

Overige gisteren 08:49

Gezellige eerste kermisavond

Donderdagavond om 19.30u opende de deuren van de Veense Kermis 2021. Niet via het tunneltje, alleen via EMM. Zo konden de aanwezigen geteld worden zodat het maximum aantal bezoekers niet overschreden werd.