Pixabay

In deze situaties mag je tijdens de avondklok wel op straat zijn

Als de Tweede Kamer instemt met het invoeren van de avondklok, betekent dit dat iedereen tussen 20:30 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends niet op straat mag zijn. Er gelden echter uitzonderingen. In welke situaties een uitzondering geldt, lees je hier.

Het kabinet wil binnen enkele dagen een avondklok invoeren in Nederland. Dat is bekendgemaakt door premier Rutte tijdens de persconferentie woensdagmiddag. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 20:30 uur ’s avonds tot 04:30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. Een zware maatregel, maar volgens het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) nodig om een zware derde golf te voorkomen. 

Hond uitlaten

Mensen die een hond hebben, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze tijdens de avondklok niet meer naar buiten mogen om de hond uit te laten. Hiervoor geldt namelijk een uitzondering. Er zijn echter wel regels gebonden aan het uitlaten van de hond. De hond moet aangelijnd zijn en er mag maar één iemand zijn die de hond uitlaat. In groepjes de hond uitlaten, ook als de personen uit hetzelfde gezin komen, mag dus niet. Hiervoor is geen formulier nodig. 

Werk

Als je naar werk gaat tijdens de avondklok, moet je een werkgeversverklaring tonen. Deze is aan te vragen via jouw werkgever. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te bepalen of/wat noodzakelijk is. Hulpverleners die hun werk doen, waar dus de politie, brandweer, ambulancepersoneel onder vallen, hebben geen werkgeversverklaring nodig. 

Hulpverlening

Het blijft tijdens de avondklok mogelijk om (medische) hulp te verlenen aan een persoon of dier wanneer dit noodzakelijk is. Ook hulp aan anderen, zoals mantelzorg, is toegestaan. 

Calamiteit

Er zijn omstandigheden die niet te voorzien zijn. Denk aan een spoedbevalling, of een ongeluk in de huiselijke sfeer. Ook een ernstige gebeurtenis in de familie valt hieronder. In dergelijke medische gevallen mag je wel de straat op. Hiervoor heb je geen formulier nodig. 

Reizen

Als je naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland mag je ook op straat komen tijdens de avondklok. Er is echter wel een verschil. Voor noodzakelijke reizen van en naar het buitenland, bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden, heb je een formulier nodig. Reizigers die terugkeren uit het buitenland mogen op straat zijn, maar moeten wel uit kunnen leggen waarom ze tijdens de avondklok reizen. Ook moeten ze kunnen aantonen dat ze uit het buitenland komen, bijvoorbeeld met een vervoersbewijs. 

Zitting rechtbank

Rechtszaken, zittingen van een officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftencommissies gaan gewoon door tijdens de avondklok. Als je onderweg bent in verband met een van deze situaties, mag je de straat op. Hiervoor dien je wel aan te kunnen tonen dat je om die reden op pad bent. 

Uitvaart

Uitvaarten mogen gewoon doorgaan tijdens de avondklok. Als je kunt aantonen dat je onderweg bent voor een uitvaart, mag je de straat op. De maatregelen voor uitvaarten worden vanaf maandag 25 januari wel aangescherpt. Dan is er nog maar een maximum van 50 aanwezigen toegestaan.

Let op: het is nog niet 100 procent zeker dat de avondklok er komt, omdat de Tweede Kamer nog in moet stemmen met het plan. Het formulier die je in sommige situaties nodig hebt om over straat te kunnen tijdens de avondklok, zal binnenkort te downloaden zijn op de website van de Rijksoverheid.


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.