Pixabay

Inwoners Kaag en Braassem zamelen meer gft-afval en oud papier in dan gemiddeld

De Nederlandse gemeenten zamelden in 2019 gemiddeld bijna 500 kilogram huishoudelijk afval per inwoner in. Van al het opgehaalde afval werd 60 procent gescheiden ingezameld. Maar hoe zit het met het afvalgebruik in de gemeente Kaag en Braassem?

Meeste gft-afval in niet-stedelijke gemeenten

In 2019 zamelden gemeenten gemiddeld 90 kilogram gft-afval per inwoner in. In niet-stedelijke gemeenten werd in 2019 gemiddeld 149 kilogram gft-afval per inwoner ingezameld, in zeer sterk stedelijke gemeenten was dit 29 kilogram. De niet-stedelijke gemeente Kaag en Braassem lag met 148 kilogram gft-afval per inwoner boven het algemene gemiddelde, maar onder het niet-stedelijke gemiddelde.

In de stedelijke gemeenten wordt gft-afval vaak niet apart ingezameld, of slechts in een beperkt aantal wijken. Ook staan in minder tot niet-stedelijke gemeenten minder flats en meer huizen met een (grotere) tuin, waardoor deze meer gft-afval en grof tuinafval voortbrengen. Dit verklaart het grote verschil tussen de stedelijke en de niet-stedelijke gemeentes.

Tweemaal zoveel oud papier in niet-stedelijke gemeenten

Per Nederlander werd er gemiddeld 49 kilogram oud papier opgehaald. In zeer sterk stedelijke gemeenten werd er in 2019 gemiddeld 29 kilogram oud papier per inwoner ingezameld, in niet-stedelijke gemeenten was dit met 64 kilo tweemaal zo veel. In de gemeente Kaag en Braassem werd er 64,1 kilogram ingezameld. Hiermee ligt de gemeente 0,1 kilogram boven het gemiddelde van niet-stedelijke gemeenten.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.