John Kroes en Partners
Advertorial Opinie

It Giet Oan?

Hij is weer in het land. De goedheiligman. Beschermheilige van kinderen, armen, zee- en kooplieden. Heeft wel wat voeten in de aarde, om tegenwoordig een beetje Sinterklaasintocht te organiseren. Nog ff en we zitten verwachtingsvol te wachten op de verlossende woorden of hij dit jaar wel of niet door gaat de landelijke intocht. Moet daarbij denken aan de legendarische woorden, “It Giet Oan” van Henk Kroes (nee geen familie), oud voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden, waarmee het doorgaan van de 15de elfstedentocht in 1997 werd aangekondigd. Nederland was euforisch.

Echter, door de door de mens veroorzaakte klimaatveranderingen is de kans op een elfstedentocht wel zo’n beetje om zeep geholpen. Vraag me af of we met zijn allen inmiddels ook niet lekker het Sinterklaasfeest diezelfde kant op dreigen te helpen. Maar ja dit is niet de plaats om te zwarte, veeg of roet pieten.

Zodra hij er eenmaal is klopt vol verwachting nog steeds ons hart. Waren kinderhanden vroeger snel gevuld, dat is tegenwoordig wel anders. Met drie kaatseballen in een net of met een letter van banket kan je tegenwoordig echt niet meer aankomen. Nee er moet of een stekker aanzitten of iets zijn met een dure merknaam. Als er maar een prijskaartje aan hangt. Als je ziet wat ze tegenwoordig uitgeven, bekruipt je al snel de gedachte dat men van gekkigheid niet weet wat men met het geld moet doen. Dit kan zo zijn als je natuurlijk echt zat poen hebt. Echter, velen vergeten de tering naar de nering te zetten.

Ik ben opgevoed met de gedachten eerst een kwartje verdienen en dan pas een dubbeltje uitgeven. Hele volksstammen geven echter vaak eerst een kwartje uit om vervolgens eens na te denken hoe ze überhaupt aan een dubbeltje moeten komen. Ja, een kinderhand met een gat erin, is dan helemaal slecht te vullen.

Het hele leven draait om keuzes (waar hebt u deze vaker gehoord).

Ik kom ze dagelijks tegen, mensen die een huis (willen) kopen en nog steeds drie keer per jaar op vakantie willen (doen onze buren ook toch?) en om de twee jaar een nieuwe auto willen (liefst twee). Als ik ze dan vraag of ze er wel aan denken om hun privézaken goed te regelen door bijvoorbeeld het afsluiten van een samenlevingscontract of testamenten, krijg ik vaak te horen dat ze daar nog even mee wachten (je hoort ze denken zonde van het geld in de overtuiging naief of niet, dat de relatie of zij, het eeuwige leven hebben).

Het meest trieste voorbeeld is wel dat van een jong stel. Ze woonden al jaren samen en het huis was, omdat mevrouw destijds nog studeerde, op naam gezet van de man. De notaris had er nog zo op gewezen dat als er wat zou gebeuren de positie van mevrouw wel erg slecht geregeld was. Simpel op te lossen had de notaris vervolgens gezegd. Maak een samenlevingscontract met een testament. Toen ze hoorden wat het zou kosten (n.b. gezien het belang ging het echt nergens over) zouden ze daar nog op terugkomen. Niet dus. Jaren later overleed de man. Zijn ouders, broers en zus waren zijn enige erfgenamen en tevens begunstigde van de levensverzekering. De “schoon”familie leefde erg mee met de partner maar vonden wel dat ze het “zakelijk” moesten benaderen. De vriendin werd vriendelijk doch dringend verzocht te vertrekken en zo geschiedde. Toen ik naar de doodsoorzaak vroeg bleek de man overleden te zijn ten gevolge van het zelf afsteken van illegaal in België gekocht vuurwerk. De kosten van het vuurwerkpakket bleken hoger te zijn dan die van het samenlevingscontract en testament. Ik was met stomheid geslagen.

Wellicht een idee voor de komende feestdagen. Geef eens geen dure apparatuur of kleding e.d. als cadeau maar geef eens een tegoedbon van een  notaris? Zorg er wel voor dat hij niet verloopt en niet in te wisselen is voor geld!

Ik wens u en de uwen binnenkort een heerlijk avondje. En aan al die pietprotesters voor of tegen “Makkers staakt uw wild geraas!” Zijn we goed in de laatste tijd,… staken…..


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.