Praktijk4Kids
Advertorial Voor Kinderen

Jonge kinderen helpen ontspannen door te griefelen – behandeling bij De Praktijk4Kids

Wanneer kinderen al vroeg in hun leven te maken krijgen met (chronische) stress, kan het gebeuren dat deze stress wordt ‘opgeslagen’ in het lichaam. Hierdoor kunnen allerlei systemen ontregeld worden, zich uitend in bijvoorbeeld moeilijk gedrag, emotieregulatieproblemen en/of sociale problemen. In sommige gevallen spelen trauma, gehechtheidsproblemen of ontwikkelingsstoornissen ook nog een rol. Behandeling is dan vaak nodig.

Griefelen

Kayleigh Hillebrand, Orthopedagoog bij De Praktijk4Kids, heeft zich hiertoe verdiept in het Griefelen. Deze behandelmethode kan worden toegepast in de behandelingen met kinderen en hun ouders/verzorgers/andere volwassenen. Via het Griefelen komt het kind van spanning naar ontspanning en van onbalans naar balans.

Bij het Griefelen wordt er op een speelse, levendige manier ingezet op het herkennen van lichamelijke gewaarwordingen. Door gewaarwordingen te herkennen, serieus te nemen en vervolgens tools te ontwikkelen om ermee om te gaan of om te zetten in ontspanning, leert het kind zichzelf reguleren. Dit alles gebeurt met een vertrouwde volwassene erbij.

De behandeling beslaat tien sessies en in alle sessies worden het kind en de volwassene meegenomen in de wereld van het dierenbos. In het dierenbos is van alles te leren, ook over het omgaan met lichamelijke gewaarwordingen en emoties. Het kind leert zowel van de dieren uit het dierenbos, als door zelf oefeningen uit te voeren om met de gewaarwordingen om te gaan.

Er is binnen het Griefelprogramma volop aandacht voor de invloed van het lichaam op gedrag. Er wordt gebruik gemaakt van ritmes en herhalende patronen om tot ontspanning te komen, bijvoorbeeld via liedjes en rijmpjes. Er wordt vooral gecommuniceerd via beelden en binnen spel; taal speelt een minder belangrijke rol. Ook wordt er gebruik gemaakt van uitgangspunten van mindfulness, zoals in het hier en nu zijn en stil worden in jezelf.

Contact

Denk je dat het Griefelprogramma past bij jouw kind? Neem gerust eens contact op met karin@depraktijk4kids.nl voor de mogelijkheden. 


Meer nieuws

Advertorial Maatschappij 30 nov. 2022 13:09

Vrijwilliger Janny (71): “Voor mijn vrijwilligerswerk ga ik door het vuur”

Al zeven jaar is de 71-jarige Janny werkzaam als vrijwilliger bij Rietveld Alphen aan den Rijn. Rietveld is een zorglocatie van ActiVite, speciaal voor mensen met dementie. En hoewel omgaan met dementie niet altijd even makkelijk is, maken de blije reacties en dankbaarheid van de bewoners dat Janny dit toch al jaren met veel plezier doet.

Sport 28 nov. 2022 12:47

EMM'21 komt goed weg in Voorschoten

Afgelopen zaterdag de wedstrijd in- en tegen Voorschoten, een ploeg met uitschieters naar boven en naar onderen met veel doelpunten.

Overige 26 nov. 2022 11:44

Fietsers gewond bij ongeval Floraweg

Bij een aanrijding tussen twee fietsers zijn zaterdagochtend twee fietsers gewond geraakt. Het ongeval gebeurde op de Floraweg in Roelofarendsveen.