Aad

Kaag en Braassem stapt over op slimme openbare verlichting

In 15 verschillende gemeenten in Zuid-Holland, waaronder onze gemeente, neemt Liander de komende weken een nieuw digitaal systeem in gebruik om de straatverlichting flexibeler te kunnen besturen. Maar er zijn nog een aantal kastjes in onze gemeente die het oude besturingssysteem bevatten. Om die reden roept Liander hierbij de hulp in van de inwoners om mee te helpen oude kastjes op te sporen.

Op maandag 11 januari is Liander, samen met de inwoners van onze gemeente, begonnen met de laatste kastjes op te sporen en te vervangen. ‘’Op plaatsen waar nog oude schakelkastjes aanwezig zijn, zal de straatverlichting overdag branden. De openbare verlichting die al wordt geschakeld met de nieuwe technologie zal overdag gewoon uit zijn. Hierdoor wordt zichtbaar in welke gebieden zich nog oude ontvangers bevinden’’, aldus Liander.

Brandt bij jou de straatverlichting nog overdag? Geef dit dan door via de website van de gemeente, net als bij een normale storing in de straatverlichting. Liander krijgt via de gemeente de meldingen door. Vervolgens gaan de monteurs van Liander, op basis van deze meldingen, de laatste kastjes vervangen.

De periode waarin de straatverlichting overdag wordt aangezet, duurt tot vrijdag 5 februari. Op 1 april stopt het ToonFrequent-signaal van Liander voor de openbare verlichting in Zuid-Holland definitief.

Wat gaat er veranderen?

Op dit moment stuurt Liander de straatverlichting aan met behulp van een zogenaamd ToonFrequent-signaal. Dit signaal wordt twee keer per dag verstuurd via de elektriciteitsnetten. ‘’Door de digitalisering van de energienetten is het doorgeven van dit signaal inmiddels achterhaald. Nieuwe digitale technologie is betrouwbaarder en biedt meer mogelijkheden’’, aldus Liander. Met de nieuwe besturingskastjes kan de gemeente zelf de openbare verlichting besturen. ‘’Hiermee kunnen ze energie besparen en de veiligheid op straat verhogen.’’


Meer nieuws

Overige gisteren 17:21

Woubrugge ziet naar elkaar om

Maudy Heemskerk, inwoonster uit Woubrugge, begon zich in december ongerust maken over eenzame mensen in haar dorp. Met die reden startte zij ‘Woubrugge ziet naar elkaar om.’

Advertorial Overige gisteren 15:33

Slecht weer bestaat niet, slechte regenkleding wel...

Niets zo veranderlijk als het weer in Nederland! Een regenpak is dan ook zeker geen overbodige luxe. Sterker nog, als je regelmatig buiten te vinden bent is een regenpak een onmisbaar item! Maar hóe waterdicht is jouw regenpak nou eigenlijk? En op welke manier kun je je regenkleding het beste onderhouden? Plutosport deelt alle ins en outs.

Coronacrisis in Kaag en Braassem gisteren 09:02

Grote stijging gevaccineerden rijksvaccinatieprogramma in Kaag en Braassem

Het is je vast niet ontgaan: Nederland is gestart met vaccineren tegen het coronavirus. Alleen wanneer de groep gevaccineerden groot genoeg is, wordt de bevolking goed tegen het virus beschermd. Om in te schatten waar men mogelijk tegen de meeste corona-vaccinatieweigeraars aan zal lopen, bracht het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C) de algemene vaccinatiegraad per gemeente in kaart. Zo ook voor onze gemeente.