Still uit Persconferentie 11-5 NOS

Kabinet besluit maandag over versoepelingen: "We willen niets liever dan ruimte geven aan de samenleving"

Ontbijten en dineren op het terras, sportscholen bezoeken en een uitstapje naar een doorstroomlocatie in de buitenlucht. Het kan vanaf woensdag 19 mei, maar wel alleen op voorwaarde dat de coronacijfers dat toelaten. Deze knoop wordt maandag doorgehakt.  

Dit lieten demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie op dinsdagavond weten. Het was een voorzichtig optimistische persconferentie. De maatregelen die vallen onder de volgende stap van het openingsplan, zullen namelijk alleen opengaan als de daling van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames de komende week verder doorzet. Op maandag 17 mei wordt uitsluitsel gegeven of de versoepelingen ook daadwerkelijk vanaf woensdag 19 mei worden doorgevoerd.
 
Wat kan er dan straks weer en onder welke voorwaarden?
Er was één contactberoep die nog niet aan de slag kon, dat waren de sekswerkers. Zij mogen de deuren weer openen.

Er wordt verder versoepeld op de terrassen. De buitenterrassen mogen namelijk ook open van 06:00 tot 20:00 uur, ook de terrassen van de sportkantines. Hierbij dienen de maatregelen zoals het houden van afstand, werken met reserveringen en maximaal twee personen per tafel (huishoudens uitgezonderd) in acht te worden genomen.
Volwassenen mogen weer buiten in groepen sporten. De groepsgrootte voor buiten sporten gaat naar 30 personen, maar dit mag nog niet in competitieverband en publiek is ook nog niet toegestaan. Daarbij blijven kleedkamers en douches ook gesloten. Sportscholen binnen mogen ook weer open. Dit geldt ook voor banen zwemmen in zwembaden.

Culturele instellingen in de openlucht mogen weer open. Voorwaarde is dat er alleen een reservering mogelijk is voor maximaal twee personen per keer, met een uitzondering voor huishoudens. Muziek- en dansscholen mogen ook weer open, maar groepslessen zijn nog niet toegestaan.
Recreatie buiten, zoals een attractiepark, dierentuin, klimpark of kinderboerderij, is weer toegestaan. Hierbij geldt een maximum van één gast per 10m2, reservering en een checkgesprek. Let op, dit geldt wel echt alleen voor de attracties die buiten zijn. Buiten bij de pinguïns kijken mag wel, maar binnen in het slangenverblijf niet.

Reisadvies

Steeds meer landen kunnen een veilige vakantiebestemming bieden. Het algemene negatieve reisadvies om niet naar het buitenland te reizen komt te vervallen. Daarvoor in de plaats komen reisadviezen per land, net als vorig jaar. Dit gaat in vanaf zaterdag 15 mei.
Dit betekent dat de kleurcodes per land terugkomen. Geel betekent veilig op vakantie, maar opletten is wel belangrijk want corona is nog niet weg. Je dient je bijvoorbeeld te houden aan de daar geldende maatregelen of bent verplicht om een negatieve test of vaccinatiebewijs te laten zien. Bij landen die op oranje staan, is alleen noodzakelijk reizen toegestaan.

Meer nieuws

Evenementen vandaag 09:33

Feestweekgevoel in Leimuiden

De oliebollenkraam in Leimuiden is per vandaag geopend. Vandaag en morgen kunnen mensen vanaf 11:00 uur genieten van de Oudhollandse lekkernijen.

Advertorial Voor Kinderen gisteren 15:38

Yvons Springkussenverhuur: hét adres voor het huren van springkussens

Bij Yvons Springkussenverhuur, gevestigd in Rijpwetering, kan je terecht voor het huren van een springkussen, stormbaan of opblaasfiguur. De producten van Yvons Springkussenverhuur zijn perfect voor alle gelegenheden. Alles om jouw feestje compleet te maken!

Calamiteiten gisteren 08:16

Frontale botsing tussen auto en motor op N207

Op woensdagavond, 16 juni, heeft er rond 19.30 uur een ongeval plaatsgevonden op de N207 bij Leimuiden. Bij het ongeval is een spookrijder frontaal op een motorrijder geklapt.

Verkeer en vervoer 16 jun. 2021 18:57

Leimuiderbrug weer in storing

Woensdagavond was het weer eens raak op de Leimuiderbrug. De brug staat in storing.

Politie 16 jun. 2021 14:59

25-jarige bestuurder blijkt onder invloed van alcohol en drugs

In de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 juni op de Herenweg in Leimuiden, viel een bestuurder op om zijn vreemde rijgedrag. De snelheid van de bolide was van dusdanig dat het politieteam van Kaag en Braassem even poolshoogte nam.