Emmaly Otto

Kabinet dient ‘coronawet’ in bij Tweede Kamer

Een tijdelijke ‘coronawet’ moet ervoor zorgen dat de juridische basis rondom de coronamaatregelen beter wordt geregeld. Hiermee zullen de noodverordeningen, waarin momenteel de coronamaatregelen zijn vastgelegd, komen te vervallen. 

De gemeente Kaag en Braassem valt onder de Veiligheidsregio Hollands Midden en inwoners moeten dus de coronamaatregelen volgen die in de noodverordening staan die door deze veiligheidsregio zijn opgesteld. De coronamaatregelen zijn over het algemeen hetzelfde voor alle veiligheidsregio’s, alleen de details kunnen afwijken. Om dit beter te regelen, komt er een ‘coronawet’, waarvoor het wetsvoorstel op maandagmiddag 13 juli bij de Tweede Kamer is ingediend.

“Noodverordeningen zijn bedoeld voor een acute crisis van beperkte duur, terwijl sommige maatregelen, zoals de anderhalve meter afstand, voorlopig nog nodig blijven”, zo meldt de Rijksoverheid. “Het kabinet krijgt met deze wet geen extra of andere bevoegdheden. Het parlement krijgt die wel. Nieuwe maatregelen moet het kabinet straks eerst voorleggen aan de Tweede Kamer. Ook de gemeenteraden krijgen meer mogelijkheden om een controlerende rol te spelen.”

Verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder de Raad voor de Rechtspraak en de Autoriteit Persoonsgegevens, hebben meegekeken en geadviseerd over hoe de nieuwe wet eruit moet komen te zien. In ieder geval zal handhaving bij mensen thuis niet aan de orde zijn en wordt in de ‘coronawet’ opgenomen dat coronaboetes niet kunnen leiden tot een weigering van de VOG. In principe geldt de wet een half jaar, met de mogelijkheid haar eerder buiten werking te stellen of met telkens drie maanden te verlengen.

Het is nu aan de Tweede Kamer wanneer zij het wetsvoorstel behandelen. Voordat de wet in werking kan treden, gaat het voorstel eerst nog naar de Eerste Kamer.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.