Kabinet gaat coronamaatregelen versoepelen

Het kabinet heeft op woensdag 6 mei tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat de maatregelen worden versoepeld. Met een 'stappenplan' moet Nederland uit de intelligente lockdown komen. Zo mogen bijvoorbeeld kappers vanaf 11 mei weer open en horecagelegenheden vanaf 1 juni.

Tijdens de persconferentie heeft premier Mark Rutte aangekondigd hoe de coronacrisis ervoor staat en met welke maatregelen we verdergaan in de vorm van een soort routekaart: "Het begin van de 1,5 meter samenleving", aldus Rutte. Dit wordt het 'nieuwe normaal'. Hier vind je alle informatie op een rijtje.

Vanaf 11 mei:

 • Vrijwel alle contactberoepen mogen weer aan de slag, met uitzondering van sekswerkers. Dit geldt voor kappers en schoonheidssalons, maar ook voor rijscholen. Wel moet de 1,5 meter afstand zoveel mogelijk in acht worden genomen en moeten er voorzorgsmaatregelen worden genomen. Er moet verplicht worden gewerkt op afspraak, waarbij ook een check wordt gedaan Het dragen van een mondkapje is niet verplicht. 
 • Volwassenen mogen buitensporten, maar geen contactsport. Er mogen nog geen wedstrijden worden gespeeld. Ook moet er thuis worden gedoucht. 
 • Er wordt een pilot gestart in alle GGD-regio's met een ruimere bezoekersregeling voor verpleeghuizen. In elke regio zal dit opgaan voor één verpleeghuis, om zo te kijken hoe het bezoek kan worden opgevoerd. 
 • Basisscholen en kinderopvang gaan weer open. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. 

Vanaf 1 juni:

 • Horecagelegenheden mogen hun deuren openen. Ook de terrassen mogen weer open. Dit moet wel voorzichtig en met het houden van 1,5 meter afstand. Er kan alleen op reservering in het restaurant worden gegeten en met een maximumaantal van 30 personen. Dit is inclusief personeel.
 • Bioscopen en theaters mogen hun deuren openen. De voorwaarden voor de horeca gelden ook voor bioscopen en theaters.
 • Musea mogen open, mits er vooraf kaarten worden gekocht. Ook hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor de horeca.
 • Capaciteit van het openbaar vervoer gaat weer terug naar normaal. Voor reizen met het openbaar vervoer blijft gelden dat dit alleen voor noodzakelijk verkeer is. Ook is het belangrijk dat niet iedereen gelijk de weg op gaat en dat reizigersstromen verspreid moeten worden over de dag. Het is in het openbaar vervoer verplicht om een mondkapje te dragen, op stations zelf moet 1,5 meter afstand worden gehouden.
 • Het voortgezet onderwijs kan starten. De manier waarop wordt uitgewerkt.

Vanaf 15 juni:

 • Het middelbaar beroeponderwijs krijgt de mogelijkheid om weer op te starten.

Vanaf 1 juli:

 • Vakantieparken en campings mogen open. Gemeenschappelijke ruimtes mogen weer gebruikt worden. 
 • Het maximumaantal toegestane personen wordt verruimd van 30 naar 100 personen. Dit geldt voor alle situaties en locaties.

Vanaf 1 september:

 • Sauna's, seksclubs en sportclubs mogen open. Het is vanaf dat moment ook toegestaan om binnen te sporten in sportscholen. Er wordt met sportscholen wel gekeken naar eventuele eerdere opening. 

Belangrijk om op te merken is dat alle versoepelingen onder voorbehoud zijn: "Het virus moet beheersbaar blijven." Stijgt het aantal besmettingen? Dan kunnen versoepelingen worden uitgesteld. Een week voor het ingaan van de versoepeling wordt bepaald of de maatregelen ook echt door kunnen gaan.

Blijf thuis bij klachten

 

De boodschap 'blijf thuis' gaat vanaf 11 mei veranderen in 'blijf altijd thuis als je klachten hebt'. Wel moet iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar blijven, moeten mensen regelmatig hun handen blijven wassen en zoveel mogelijk thuis blijven werken. Vermijd buitenshuis drukte. Mensen in de risicogroep moeten extra voorzichtig zijn. Vanaf 1 juni wordt iedereen met klachten getest. 


Meer nieuws

Overige gisteren 21:07

Tjonge jonge, wat hebbe wai dit gemist

Vrijdagmiddag was het feest aan de Sotaweg in Roelofarendsveen. Na een jaar van afwezigheid ging het senioren schuurfeest weer los. Een ding was snel duidelijk. De senioren hadden er zin in. 

Voor Kinderen gisteren 18:03

Verrassingstocht

Ook de verrassingstocht was dit jaar anders dan anders. Om te beginnen kreeg je de route niet op papier, maar via een QR code. Ook waren er twee startpunten, namelijk 't Veen eten & drinken en Sportvereniging EMM21.

Overige gisteren 12:13

Zonnige ballonnenoptocht begin van mooie kermisvrijdag

Eén van de optochten die wel door kan gaan was de ballonnenoptocht. Zij het met enige restricties. Zo mochten beide groepen niet bij elkaar uitkomen. Vandaar dat de ene groep op de Leliestraat en de andere op de Gerberastraat eindigde.

Overige gisteren 08:49

Gezellige eerste kermisavond

Donderdagavond om 19.30u opende de deuren van de Veense Kermis 2021. Niet via het tunneltje, alleen via EMM. Zo konden de aanwezigen geteld worden zodat het maximum aantal bezoekers niet overschreden werd.

Natuur en recreatie 16 sep. 2021 13:37

Blauwalg geconstateerd bij Venegat en Kaageiland

Omgevingsdienst Midden Holland geeft een negatief zwemadvies voor Kaageiland vanwege blauwalg. Ook bij Venegat is blauwalg gespot. Hiervoor is een waarschuwing afgegeven.