Still RTL4

Kabinet trapt op de rem: horeca om middernacht dicht en een 'placeringsplicht'

Gezien de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen, grijpt het demissionaire kabinet in. Horecagelegenheden moeten vanaf zaterdag om middernacht dicht. Dit betekent dus dat het nachtleven weer op slot gaat. Ook gaat er een 'placeringsplicht' gelden bij evenementen en in de culturele sector.

Vrijdagavond 9 juli was er opnieuw een persconferentie. Dit naar aanleiding van de snel stijgende besmettingen, wat komt door de zeer besmettelijke deltavariant. Het Outbreak Management Team (OM) bracht een spoedadvies uit vanwege de situatie. Op basis van dat advies heeft het demissionaire kabinet besloten om de teugels weer wat aan te trekken. Bij het invoeren van de verscherpingen is gekeken naar maatregelen voor de plekken waar de meeste besmettingen ontstaan. "Niet leuk, wel noodzakelijk", aldus demissionair premier Mark Rutte.

Concreet betekent dit het volgende. Vanaf zaterdag 10 juli om 06:00 uur geldt:

  • Discotheken en nachtclubs moeten de deuren sluiten.
  • Horecagelegenheden moeten om middernacht de deuren sluiten. Tussen 00:00 en 06:00 uur mag de horeca niet open.
  • Er is geen entertainment meer toegestaan bij horecagelegenheden. Er mogen dus geen grote schermen meer worden opgehangen en live optredens mogen ook niet meer.
  • Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de 1,5 meter-regel mogelijk was, op pauze tot en met 13 augustus 2021.
  • Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk, maar wel moet iedereen een vaste zitplaats hebben en op 1,5 meter afstand van elkaar zitten.
  • Bij gebruik van Testen voor Toegang kan bij evenementen en de culturele sector extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
  • Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.

Deze maatregelen gelden tot en met 13 augustus. Dan vindt er een 'weegmoment' plaats, waarbij gekeken wordt of de verscherpte maatregelen weer losgelaten kunnen worden.


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.