Laatste uur heeft geslagen voor 100 jaar oude bos

Na een jarenlang proces heeft het laatste uur nu toch geslagen voor het bos. Zo’n 86 bomen die op het terrein van de familie Moorens staan op Veenderdijk in de Rijpweteringse Vaart, gaan toch gekapt worden. Afgelopen maandag is de eerste stap gezet met het omhakken van de bomen. Volgens het Hoogheemraadschap van Rijnland is het noodzakelijk dat de bomen verwijderd worden.  

Zij wil de bomen kappen in verband met de veiligheid voor de achtergelegen Veenderpolder. Dit heeft te maken met het ophogen van de dijk. Hier moet 5,5 meter van het gebied openblijven, zodat er geen gevolgen zullen zijn wanneer bomen omwaaien.

De familie Mooren liet eind vorig jaar aan het AD Groene Hart al weten het voorval ‘’verschrikkelijk onrechtvaardig’’ te vinden. Zo had de familie alternatieve oplossingen voorgedragen, zoals het plaatsen van een damwand. Het Hoogheemraadschap liet in de rechtszaak weten dit te duur te vinden.

Toch is er licht aan het einde van de tunnel. Na verhitte discussies tussen het Hoogheemraadschap en de familie Mooren, wordt er nu gesproken over een compenserende vegetatie. De familie Mooren is voorzichtig als het gaat om de plannen van het planten van nieuwe bomen. ‘’We hopen dat alle moeite niet voor niets is geweest, want dat gevoel hebben we nu wel.’’


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.