Pixabay

Leimuidens bedrijf € 80.000 lichter door cybercriminelen

Een bedrijf in Leimuiden is de dupe geworden van cybercriminaliteit. In mei 2021 waren zij tot de ontdekking gekomen, dat zij dit jaar twee nepfacturen betaalden in plaats van aan hun Europese bonafide leverancier. In totaal ging het bedrijf voor € 80.000 het schip in. Hoe gingen de cybercriminelen precies te werk?

De cybercriminelen hebben de e-mailadressen van de leveranciers vervalst en op die manier contact gezocht met het bedrijf uit Leimuiden, zo laat de politie vrijdag weten. Het e-mail contact werd vervolgens op slinkse wijze overgenomen, waarna de transactie niet aan de leverancier werd voldaan, maar aan de misdadigers. Nadat het bedrijf en hun Europese leverancier aan het begin van dit jaar een leverings- en betaalafspraak maakten, namen cybercriminelen hier al de communicatie over. 

Vervalsen e-mail

De cybercriminelen maakten de e-mailadressen van het bedrijf na. Door net een woord of cijfer te veranderen in het e-mailadres, oogde het echt. Niets was minder waar. Al snel volgde een nepfactuur voor een aanbetaling. Een aantal weken verder werden de goeden geleverd. De misdadigers stuurden opnieuw een valse factuur. Pas toen de leverancier zich afvroeg waarom er nog niet betaald was, viel het kwartje pas. Toen was het al te laat en was het Leimuidense bedrijf € 80.000 lichter. Er is inmiddels aangifte gedaan van fraude. 

BEC-fraude

Deze vorm van oplichting wordt geschaard onder BEC-fraude (Business E-mail Compromise) en specifiek gaat het hier om digitale factuurfraude. De oplichter stuurt een gepersonaliseerde e-mail met valse betalingsgegevens naar een medewerker van een organisatie die betrokken is bij facturatie en/of betalingen. In dit geval deden de criminelen zich voor als een leverancier om fraudeleuze betaalopdrachten uit te laten voeren. Het Cybercrimeteam van Eenheid Den Haag pakt deze vorm van fraude aan door middel van een fenomeenonderzoek. Hierbij wordt het fenomeen breder onderzocht en wordt gekeken naar preventie en verstoringsmodellen.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.