GGD Hollands Midden

‘Lightversie’ van bron- en contactonderzoek door veel nauwe contacten

Personen die besmet zijn met het coronavirus, hebben steeds meer nauwe sociale contacten, zo meldt GGD Hollands Midden. Het nabellen van tientallen contacten kost veel tijd. Daarom zal er in sommige gevallen gekozen worden voor een ‘lightversie’ van het bron- en contactonderzoek. 

De GGD belt alle nauwe contacten van een besmet persoon na. Maar doordat besmette personen er steeds meer nauwe contacten op na houden, gaat het bron- en contactonderzoek steeds meer tijd kosten. “Het team moet soms tientallen mensen bellen, die op hun beurt ook weer tientallen andere contacten hebben gehad. Door deze toename van het aantal contacten, kost een bron- en contactonderzoek veel meer tijd dan voorheen”, legt GGD Hollands Midden uit.

Dat zorgt ervoor dat GGD Hollands Midden tegen haar grenzen aanloopt. Om het bron- en contactonderzoek zo goed mogelijk uit te kunnen blijven voeren, wordt er daarom in sommige gevallen gekozen voor een ‘lightversie’. “Dit betekent dat de GGD besmette personen vraagt zelf hun contacten na te bellen met adviezen over de leefregels en de oproep zich bij klachten te laten testen.”

Dit is een tijdelijke oplossing. GGD Hollands Midden is namelijk actief bezig met het werven en opleiden van nieuwe medewerkers voor het bron- en contactonderzoek om de toenemende druk aan te kunnen. Doordat het opleiden van nieuw personeel tijd kost, verwacht GGD Hollands Midden dat de krapte bij het bron- en contactonderzoek enige tijd aanhoudt. “Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe goed mensen zich aan de maatregelen houden.”


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.