Lockdown met een maand verlengd, nog geen besluit over verlenging avondklok

De lockdown wordt verlengd tot 2 maart. Wel kunnen basisscholen en de kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Ook voor winkels is er een kleine versoepeling, zij mogen open voor het afhalen van bestellingen. Of de avondklok verlengd gaat worden is nog niet duidelijk.

"We zitten in een spannende, maar ook onzekere fase van de coronacrisis", zegt demissionair premier Rutte. Wat betekent dat voor de huidige coronamaatregelen? Deze worden verlengd tot 2 maart. Dat werd aangekondigd tijdens de persconferentie. Dit betekent ook dat er tot die tijd een dringend advies geldt om maximaal één persoon per dag thuis te ontvangen. Horecagelegenheden en doorstroomlocaties moeten tot die tijd ook dichtblijven. Er zijn wel een paar kleine versoepelingen mogelijk, die vind je hieronder.

Heropening basisonderwijs en kinderopvang

Basisscholen en de kinderopvang mogen wel open vanaf 8 februari. Om de risico's te beperken worden er wel strenge maatregelen genomen. De ministeries van OCW en SZW komen op zeer korte termijn met aanvullende richtlijnen om de verspreidingsrisico's op basisscholen en kinderopvanglocaties verder te beperken.

De buitenschoolse opvang mag nog niet open omdat er teveel kinderen van verschillende scholen samenkomen. Middelbare scholen mogen ook nog niet open. Er wordt wel onderzoek gedaan naar hoe de middelbare scholen op een veilige en verantwoorde manier weer open kunnen. Maar voor de voorjaarsvakantie zullen middelbare scholen in ieder geval niet opengaan. Examenleerlingen kunnen daar wel terecht.

Bestellen en afhalen bij winkels

Winkels mogen onder strenge voorwaarden open voor het bestellen en afhalen van producten. Dit is mogelijk vanaf 10 februari. Maar: de winkel zelf moet gesloten blijven, het afhaalpunt moet buiten zijn, afhalen gebeurt in je eentje, en er zit minimaal vier uur tussen bestellen en afhalen om funshoppen te voorkomen.

Avondklok

De avondklok geldt in ieder geval nog tot en met 10 februari. Over het verlengen van de avondklok is nog geen besluit genomen. Voordat er een besluit kan worden genomen, wacht het kabinet op het advies van het Outbreak Management Team. Vermoedelijk wordt daar dit weekend over besloten.

Routekaart

Daarnaast is ook de routekaart geüpdatet. Het kabinet zal deze bijgewerkte routekaart gebruiken bij de toekomstige besluitvorming over versoepelen of aanscherpen van maatregelen. De weg terug naar normaal zal met kleine stapjes gaan, zegt demissionair minister De Jonge. De nieuwe kaart heeft vier niveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Er komt ook weer ruimte voor een regionale aanpak als het niveau omlaag kan. De inhoud van de routekaart zal regelmatig moeten worden aangepast aan de meest recente kennis over het virus en het effect van maatregelen.

De nieuwe routekaart vind je hier.


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.