Ingezonden

Ludieke protestmarsen in onder andere Roelofarendsveen

In meerdere plaatsen in ons land vonden er afgelopen weekend tegelijkertijd voor de derde keer mysterieuze, ludieke protestmarsen tegen de coronamaatregelen plaats. 

Afgelopen weekend werden onder andere Roelofarendsveen, Nieuw-Vennep, Hilversum, Amersfoort, Zeist, Den Haag, Eindhoven, Nijmegen, Tilburg en Utrecht verrast door DeWittePakkenMarsen.

De deelnemers afkomend van verschillende gemeentes uit Nederland waren gekleed in witte pakken met witte maskers, met om de bovenarm een zwarte rouwband met een wit kruis erop. Het gaat om een ludieke protestactie tegen de coronamaatregelen. 

Op de beat van voetstappen werden deze marsen door speakers begeleid waaruit een vrouwelijke robotstem schalde die teksten uitsprak als: 

‘Zelf nadenken brengt het algemeen welzijn in gevaar’ 

‘Mondkapjesplicht een leven lang’ 

‘Vaccinatie tegenstanders hun rechten ontnemen’ 

‘Lichaamscontact veroorzaakt leed’ 

‘Alleen eenzaamheid is veilig’ 

‘Wees altijd gehoorzaam’ 

‘Vaccinatie is naastenliefde’ 

‘Vermijd voor altijd nabijheid’ 

Veel toeschouwers bleven staan om het schouwspel te bekijken en fluisterden: ‘’Ja, hier gaan we naartoe, verschrikkelijk.” Anderen vroegen zich openlijk af waar dit schouwspel voor is.

De ‘flashmob’ ontstond razendsnel en was ook zo weer verdwenen. De flashmob is geïnspireerd op een actie eerder in de Zwitserse hoofdstad Bern waar een artistieke protestgroep genaamd Guerilla Mask Force Bern ook eenzelfde actie uitvoerde. En zoals een virus zich verspreidt, is ook deze kunst performance zich kennelijk door Europa aan het verspreiden want het fenomeen wordt al in meerdere landen waargenomen. 

De performances zijn ludiek bedoeld en beogen bewustzijn te creëren over de toekomst waar we volgens de protesteerders naartoe dreigen te gaan.  


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.