Ingezonden

Ludieke protestmarsen in onder andere Roelofarendsveen

In meerdere plaatsen in ons land vonden er afgelopen weekend tegelijkertijd voor de derde keer mysterieuze, ludieke protestmarsen tegen de coronamaatregelen plaats. 

Afgelopen weekend werden onder andere Roelofarendsveen, Nieuw-Vennep, Hilversum, Amersfoort, Zeist, Den Haag, Eindhoven, Nijmegen, Tilburg en Utrecht verrast door DeWittePakkenMarsen.

De deelnemers afkomend van verschillende gemeentes uit Nederland waren gekleed in witte pakken met witte maskers, met om de bovenarm een zwarte rouwband met een wit kruis erop. Het gaat om een ludieke protestactie tegen de coronamaatregelen. 

Op de beat van voetstappen werden deze marsen door speakers begeleid waaruit een vrouwelijke robotstem schalde die teksten uitsprak als: 

‘Zelf nadenken brengt het algemeen welzijn in gevaar’ 

‘Mondkapjesplicht een leven lang’ 

‘Vaccinatie tegenstanders hun rechten ontnemen’ 

‘Lichaamscontact veroorzaakt leed’ 

‘Alleen eenzaamheid is veilig’ 

‘Wees altijd gehoorzaam’ 

‘Vaccinatie is naastenliefde’ 

‘Vermijd voor altijd nabijheid’ 

Veel toeschouwers bleven staan om het schouwspel te bekijken en fluisterden: ‘’Ja, hier gaan we naartoe, verschrikkelijk.” Anderen vroegen zich openlijk af waar dit schouwspel voor is.

De ‘flashmob’ ontstond razendsnel en was ook zo weer verdwenen. De flashmob is geïnspireerd op een actie eerder in de Zwitserse hoofdstad Bern waar een artistieke protestgroep genaamd Guerilla Mask Force Bern ook eenzelfde actie uitvoerde. En zoals een virus zich verspreidt, is ook deze kunst performance zich kennelijk door Europa aan het verspreiden want het fenomeen wordt al in meerdere landen waargenomen. 

De performances zijn ludiek bedoeld en beogen bewustzijn te creëren over de toekomst waar we volgens de protesteerders naartoe dreigen te gaan.  


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.