Luid Kaag & Braassem

Luid Kaag & Braassem, op naar de digitale stream!

Vol goede moed schreef Patrick Deters zich richting het oudejaar. Het zag er in de zomer hoopvol uit, dus in de voorbereiding richtte hij zich op het weer live te spelen in de Alkeburcht. Inmiddels weten we beter, het was even schakelen en de voorstelling “Luid Kaag & Braassem 2021” is op 29 en 30 december een videostream om 20.15 uur.

“Het was sowieso een bewogen jaar, privé, maar ook zeker in onze gemeente”, Deters zit lekker op zijn praatstoel. “Wel fijn dat onze oude burgemeester twee dagen na de oudejaars even aankondigt dat ze vertrekt! Maar ik wist gelijk al dat het een onderwerp zou worden in de voorstelling natuurlijk. Anderzijds ben ik het hele jaar door aan het kijken wat er allemaal voorbijkomt. Daarbij is het natuurlijk heel fijn dat we hierbij een paar goede lokale bronnen hebben, zoals KaagenbraassemNieuws, Witte Weekmail en Studio Kaag & Braassem, en regionale bronnen zoals het Leidsch Dagblad, AD en TV West die veel informatie verzamelen. En daar maak ik dan weer heel graag gebruik van!”

Maar is het dan niet moeilijk of vervelend om te gaan filteren? “Jazeker! Het liefst nam ik dubbel zoveel onderwerpen mee, maar dat kan gewoon niet. Want ik wil bij ieder verhaal context geven en uitleggen waar het vandaar komt. Het moet geen voorstelling worden die die je alleen maar kan kijken als je het hele jaar alle kranten leest. Eigenlijk moet iemand gewoon de oudejaars kunnen kijken als je het nieuws niet actief hebt gevolgd en even een samenvatting wil van leuk, bijzonder en opvallend nieuws uit de gemeente. Toen ik in 2014 begon maakte ik me zorgen of er wel genoeg nieuws was, inmiddels weet ik dat dat geen probleem is. Ieder jaar zijn er zo’n 400+ nieuwsberichten waarin ik kan grasduinen om mijn verhaal te houden. Dan is het keuzes maken, want ik kan maar 20-30 onderwerpen behandelen op zo’n avond. Dus ja, het is moeilijk om te filteren, maar ik wil mensen het ook niet aandoen 4 uur te ouwehoeren op een podium, daar wordt niemand gelukkig van”, zegt hij met zijn onmiskenbare glimlach.

Wat mogen we dit jaar verwachten? “Ja, dat vraagt iedereen ieder jaar! Mijn standaardantwoord is dat je daarvoor de voorstelling moet kijken. Natuurlijk ga ik het over de nieuwe burgemeester hebben, waarschijnlijk ook nog wel over hoe we dit jaar in het nieuws zijn gekomen met o.a. scheve huisjes of bouwperikelen. Wat ik zal zei, onderwerpen genoeg en over een aantal heb ik best een stevige mening. Ik ga er ook wel vanuit dat een bezoeker aan het eind van de avond niet de les gelezen wil krijgen, maar gewoon een leuke avond hebben. Ook als je een raadslid, wethouder of burgemeester bent.”

Moet iemand zich dan zorgen maken? Als je het zo brengt zou je bijna denken dat de messen geslepen zijn? “Ja en nee, net als iedere betrokken inwoner heb ik zeker een mening over de keuzes die gemaakt worden in de raad of het college, maar ik probeer altijd om het niet persoonlijk te maken. Ik heb veel respect voor mensen die vanuit een drive in de gemeente plaats nemen en ik ken die mensen persoonlijk ook niet. Anderzijds maken ze vaak keuzes in hun functie en zal ik zeker als een Tijl Uilenspiegel een spiegel voorhouden hoe we vanaf de buitenkant die beslissing kunnen zien. Daar heb ik dan wel een mening over. Ja, ik kan daar soms wel ongenuanceerd in zijn, maar laten we ook eerlijk zijn. Nuance maakt hele slechte grappen dus af en toe zal ik hem stevig aanzetten om een fijne lach te krijgen.”

Maar ik hoor je zeggen podium en een aanzetten om een lach te krijgen, maar je staat dit jaar niet op een podium. Mis je dat niet? “Natuurlijk mis ik dat. Vind het ook extra spannend, want normaal kan je ‘voelen’ wat er in een zaal gebeurt en daarop inspelen. Je merkt of een zaal meebeweegt of achteroverleunt en in beide situaties verandert je manier van spelen. Je merkt ook hoe een grap ‘valt’, met als gevolg dat je bedenkt of er nog een trapje bij mag of je de volgende opmerking iets moet afzwakken. Dus ik vind het wel spannend, want in de opname kan ik niet bijsturen, dat gaat gewoon de wereld in!”

Oh, het is dus een opname? Kunnen we hem dan niet gewoon op eigen tempo bekijken? “Ja, het is inderdaad een opname. Met alle maatregelen hebben we gekozen om zoveel mogelijke problemen uit te schakelen. Maar nee, je kunt hem niet op je eigen tempo bekijken. We willen er ook echt een ‘theatergevoel’ aan meegeven, dus we beginnen om 20.15 uur (stipt!) en vervolgens loopt de voorstelling in één stuk door. Er zit een pauze in voor een nieuw drankje en bezoekje aan het kleine kamertje en via onze website verkopen we t/m de kerst ook een mooie borrelbox van PoelVers met hapjes en drankjes die je op de dag van de stream kan ophalen. Daarmee willen we er echt een avondje uit van maken, niet een stream die je toevallig even in de middag of onder het eten op Youtube bekijkt.”

En wat vond je het mooiste bericht van het afgelopen jaar? “Oh, goede vraag! Tsja, ik weet niet of ik dat echt heb. Ik merk wel dat als ik aan het eind van het jaar die honderden berichten doorspit ik gewoon heel gelukkig wordt van de mooie nieuwsberichten, kinderen die een record vestigen, mensen die beloond worden voor iets moois wat ze gedaan hebben of lieve berichtjes die tussen de politiek en sensatie in staan. Die berichten probeer ik dan ook altijd kort mee te nemen in mijn voorstelling, want laten we eerlijk zijn, het is niet alleen maar ellende in de gemeente. De gemeenschap weet mij ieder jaar weer trots te maken dat ik me een inwoner mag noemen. Een trotse inwoner die weer met een sterk team van mensen een mooie voorstelling heeft mogen maken! Kom daar nog maar eens om in deze tijden!”

Meer informatie & kaartjes: www.luidkaagenbraassem.nl.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.