Pixabay

Mag de baggerstort langs de N446 blijven?

Het plan om de baggerstort langs de N446-kust van Hoogmade te laten zitten roept ernstige twijfels op bij de CDA-fractie. De baggerstort is al ruim drie jaar in gebruik, maar de vraag is of dat zo blijft.

Er is namelijk een nieuwe vergunning nodig. CDA laat in een brief aan burgemeester en wethouders weten het onbegrijpelijk te vinden dat de nulmeting van de bodemgesteldheid is weggelaten bij de plannen voor de baggerstort langs de N446.

Vragen bij CDA-fractie

Bij het bepalen van de hoeveelheid bagger dat wordt gestort door Baggerbedrijf Midden Nederland moet rekening worden gehouden met een milieueffectrapportage (MER). De grens hiervan zit op vijftig ton per dag, terwijl de baggerstort in Kaag en Braassem op 311 ton per dag zit, bleek uit een onderzoek van Omgevingsdienst West-Holland.

Verder verbaast CDA zich over de commerciële ontwikkelingen wat betreft de baggerstort. Dit is volgens hen niet toegestaan bij de huidige bestemming als landbouw. Zij zijn van mening dat de gemeente dit had moeten controleren.

Volgens de omgevingsdienst valt het allemaal wel mee. De omwonende wonen naar hun zeggen op een dusdanige afstand dat geurhinder niet in de verwachting ligt. Ook voor het water dat vrijkomt bij het indrogen van de bagger heeft de omgevingsdienst een oplossing: het water kan zichzelf infiltreren in de bodem en via bezinktanks worden geloosd in de aangrenzende sloten.

MER-beoordeling

Dit alles stelt de CDA-fractie echter nog niet gerust. Dat er geen gevolgen zijn voor de bodem en sloten, klopt volgens hen niet. Uit eerder gestelde vragen blijkt dat niemand de bron van de bagger kent en daarmee het vervuilingsniveau.

Voor het plan moet de baggerstort een omgevingsvergunning aanvragen. Het is nu eerst wachten op de MER-beoordeling.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.