Mark Tuitert blikt vooruit op het schaatswereldkampioenschap Afstanden bij Jinek

Mark Tuitert, olympisch kampioen schaatsen uit Hoogmade, schoof woensdagavond aan bij het televisieprogramma Jinek om te praten over de WK Afstanden in Thialf. Lang was het onzeker of het evenement wel kon plaatsvinden. Het WK is vanaf donderdag 11 februari te volgen bij de NOS.

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat Nederland het toneel zou worden voor het toernooi. De pandemie gooide zand in de motor, waardoor de schaatsers niet in Peking, maar in Thialf hun baantjes rijden. Het wordt de vierde keer dat Thialf gastheer is van het toernooi. De inwoner uit Hoog Made deelt zijn bevindingen in een uitzending bij Jinek. 

Coronabubbel 

‘’Al vijf weken zitten de schaatsers in een bubbel en gelukkig mogen zij bijna het ijs op. Vanaf mei vorig jaar is er een plan gemaakt door HouseOfSports, de organisator van het evenement, zodat het kampioenschap toch door kan gaan. Dit plan is voorgelegd aan de ISU, de internationale schaatsunie, om aan te tonen dat dit kans van slagen had’’, zegt Tuitert.

‘’De belangen zijn groot. Iedereen wil schaatsen en er is heel veel liefde voor het schaatsen. Partijen kijken wat er mogelijk is. Ook Sven Kramer heeft zich er hard voor gemaakt. Veel mensen waren sceptisch over het idee.’’ Vanwege de coronaperikelen in ons land zijn Japan, China en Zuid-Korea afgehaakt voor dit toernooi. Deze naties vonden de ontwikkelingen rondom het virus, zeker een aantal weken geleden, te gevaarlijk.  

NK marathonschaatsen 

Met de aanhoudende vorst wordt er in de wandelgangen ook al gesproken over een NK marathonschaatsen. ‘’Het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen lijkt te gaan gebeuren. Afhankelijk van het weer kunnen we maandag al van start. Dan doen Sven Kramer en Ireen Wüst gewoon mee.’’

De schaatsliefhebber kan zijn geluk niet op. Vanaf donderdag 11 februari tot en met 14 februari zijn schaatskampioenen als Suzanne Schulting, Jutta Leerdam en Jorrit Bergsma te bewonderen op het WK Afstanden. 


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.