ActiVite
Advertorial Gezondheid en welzijn

Meer Casemanagers Dementie in de regio

Regionale ouderen- en thuiszorgorganisaties ActiVite, Libertas Leiden en WIJdezorg zien het aantal mensen met dementie toenemen. Daarom hebben ze de handen ineengeslagen bij het opleiden van een nieuwe lichting Casemanagers Dementie, die donderdag 16 juni het diploma ontving.

De zorgorganisaties hebben samen met opleider Breederode Hogeschool een in-company post-hbo voor tien verpleegkundigen georganiseerd, van wie er donderdag zeven afstuderen. Behalve uit studenten van de drie initiatiefnemers, bestond de groep ook uit studenten van zorgorganisaties Thuiszorg IZO en Pro-Cura. Het samenbrengen van al deze studenten heeft als voordeel dat zij elkaar nu beter kennen, wat de samenwerking op het gebied van dementiezorg in de regio versterkt.

Elkaar makkelijker vinden

Wilrieke Wildeman, Casemanager Dementie bij Libertas Leiden, vertelt over de voordelen van het samen leren met collega's van andere zorgorganisaties: “Je kent elkaars werkgebied en sociale kaart. Je vindt elkaar makkelijker, waardoor de samenwerking verbetert. En uiteindelijk heeft de cliënt hier baat bij!” Contact met de mantelzorger Iris Griffioen, Casemanager Dementie bij ActiVite, studeerde donderdag ook af. “Tijdens de opleiding heb ik veel handvatten gekregen. Er wordt uiteraard diep ingegaan op de diverse ziektebeelden van dementie en de daarbij horende diagnostiek. De huidige wet- en regelgeving komt aan bod, net als de juiste begeleiding voor mantelzorgers. Dat is in de huidige tijd steeds meer een uitdaging in mijn werk. Mantelzorgers zijn mondiger, kunnen je via verschillende kanalen bereiken en soms ook snel een oplossing of antwoord van je verwachten. Ik begrijp natuurlijk dat hun situatie nijpend kan zijn maar tegelijkertijd moet ik daarin zo nu en dan grenzen aangeven. Dat hele proces, de begeleiding en psycho-educatie van mantelzorgers, komt dus in de opleiding uitgebreid aan de orde.”

Steun en toeverlaat

Casemanagers Dementie zijn de steun en toeverlaat voor mensen met dementie en een luisterend oor en aanspreekpunt voor hun mantelzorgers. De casemanager helpt bij het vinden van de weg in zorg en welzijn, regelt zorg en biedt emotionele begeleiding.


Meer nieuws

Politiek 23 jun. 2022 12:01

Nieuwe wethouders beëdigd, afscheid van twee oude wethouders

Kaag en Braassem heeft een nieuw bestuur. Woensdagavond zijn Dolf Kistemaker (PRO), Gerben van Duin (PRO), Nick van Egmond (D66) en Yvonne Peters (VVD) beëdigd als wethouder. Op deze avond namen Petra van der Wereld en Inge van der Meer afscheid.

Evenementen 22 jun. 2022 10:30

Eindelijk weer feestweek in Oude Wetering

Traditiegetrouw is er in de eerste week van juli weer Feest! In Oude Wetering. Van 7 juli tot en met 9 juli staat Oude Wetering op zijn kop met allerlei activiteiten van Feest! In de Oude Wetering. Welke activiteiten er zullen zijn lees je hier.

Evenementen 21 jun. 2022 10:54

Inschrijving 11e editie Poldertocht vanaf woensdag 22 juni geopend

Na twee jaar uitstel eindelijk terug van weggeweest: de Poldertocht gaat op zondag 4 september weer van start! Een unieke belevenis die deelnemers langs bijzondere plekken in de Kaag en Braassem brengt; plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor wandelend publiek.