Ingezonden

Meiden uit groep acht halen handtekeningen op tegen sluiten van bibliotheek Leimuiden

Groep 8 van IKC de Lei kreeg de opdracht om een taalprobleem te bedenken en hiervoor een oplossing te zoeken. Vier meiden hebben als probleem 'de aanstaande sluiting van de bibliotheek in Leimuiden' gekozen. 

Hiervoor zijn zij alle klassen langsgegaan om handtekeningen op te halen, hebben ze bij mensen aangebeld en bij de supermarkt gestaan. Zo hebben ze 200 handtekeningen verzameld. Jente: “Ik vind het belangrijk om een boek te kunnen zien en voelen om te kunnen kiezen voor een boek. Dat kan niet online." 

Wethouder Nick van Egmond heeft op 7 september de handtekeningen in ontvangst genomen. Toen heeft hij beloofd dat hij ze aan de gemeenteraad gaat presenteren. Hij heeft ook uitgelegd dat er nu een plan wordt gemaakt dat 1 oktober zal worden voorgelegd aan de raad. “Ik hoop ook dat we een zo breed mogelijk bibliotheek aanbod in Leimuiden kunnen bieden maar we hebben te maken met elf kernen in Kaag en Braassem. Jullie hebben in ieder geval heel erg jullie best gedaan. Dat voelt als een steuntje in de rug. Dank daarvoor!" 

Een aantal mensen uit het dorp is ook al sinds de aankondiging bezig om te voorkomen dat de bibliotheek sluit. Zo zijn de vrijwilligers van de bieb actief en Annemarie van der Veen, de trekker van de Family Factory. De Family Factory is een netwerk van en voor ouders die elkaar helpen bij de opvoeding. Zij pakken ook zaken op als deze. Annemarie: “Wij vinden het uiteraard zeer belangrijk dat onze kinderen van kleins af aan naar de bibliotheek in het dorp kunnen gaan. Een bieb in Roelofarendsveen of Alphen aan den Rijn is mooi maar niet toegankelijk genoeg. De drempel wordt daardoor te hoog waardoor minder gezinnen de weg zullen vinden naar de bieb. Dit geldt overigens ook voor ouderen die niet gemakkelijk ter been zijn of digitaal niet vaardig."

Er zijn op dit moment gesprekken gaande tussen de bieb, de bibliotheek, de gemeente, Welzijnsorganisatie de Driemaster en de actieve Leimuidenaren. Er wordt gezocht naar oplossingen zoals andere locatie(s). 

Op de foto: Mila, Jente, Olivia en Nicole


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.