Pixabay
Advertorial Gezondheid en welzijn

Misofonie: wat kun je ermee?

Niet meer samen aan tafel kunnen eten, niet meer in het openbaar vervoer kunnen reizen, niet gezamenlijk tv kunnen kijken met wat chips erbij… Als geluid je vijand is, kan het leven heel lastig zijn voor jou en je gezin. ​

Misofonie, letterlijk geluidshaat, is pas sinds enkele jaren in the picture. Waar mensen vroeger dachten ‘alleen’ of ‘raar’ te zijn bij het last hebben van geluiden, komt er nu steeds meer herkenning en erkenning, voornamelijk met dank aan onderzoek door het Amsterdam UMC. Eindelijk is er een naam voor datgene waar zo veel mensen enorme last van hebben. 

Mensen met misofonie zijn erg gefocust op bepaalde geluiden die andere mensen maken en hebben daar erg veel last van. Het kan gaan om eetgeluiden, neusgeluiden, keelgeluiden, enzovoort. Er kunnen gevoelens van boosheid, walging en zelfs agressie bij komen kijken. Vaak gaan mensen met misofonie plekken uit de weg, wat het dagelijks leven erg kan beïnvloeden.

Voorbeeld

Josien heeft in het dagelijks leven veel last van haar misofonie. Het avondeten levert veel stress op en ze zit veel op haar kamer om zich af te sluiten van de vervelende geluiden. Als ze wel in een omgeving is met geluiden die haar triggeren, kan ze soms zo boos worden dat ze wel ergens tegenaan zou kunnen slaan. Doordat Josien deze situaties vermijdt en zichzelf terugtrekt, voelt ze zich steeds eenzamer worden. Ze zou graag willen dat ze zich meer in situaties kan begeven waarin ze de triggers hoort en dat ze dan weet hoe ze ermee om kan gaan.

Tegenwoordig is er ook behandeling mogelijk voor misofonie, naar het protocol van het Amsterdam UMC. Tijdens behandeling wordt er onder andere ingezet op het vinden van een balans tussen inspanning en ontspanning, aandachtsoefeningen en het koppelen van de misofoniegeluiden aan meer neutrale/positieve associaties. Hierdoor krijg je veel handvatten om om te gaan met de klachten en kun je weer meer activiteiten ondernemen samen met andere mensen.

Mocht je nú al aan de slag willen met enkele oefeningen, zou je kunnen starten met de volgende tips: 

Neem eens onder de loep hoe jouw balans tussen inspanning en ontspanning is. Waar kun je eventueel inspanning verminderen en waar kun je ontspanning vergroten? Voer bij voorkeur dagelijks ontspanningsoefeningen uit, bijvoorbeeld een progressieve spierontspanningsoefening. 

Oefen eens met het switchen van je aandacht, bijvoorbeeld met de zintuigenoefening: switch je aandacht tussen wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Doe dit meerdere keren per dag om te oefenen om je aandacht te verleggen naar andere aspecten van de omgeving dan alleen het misofoniegeluid.  

Ga in gesprek met je omgeving, dit creëert vaak erkenning en begrip. Geef aan wat je lastig vindt en hoe iedereen hiermee om kan/wil gaan. Jullie zouden bijvoorbeeld afleiders kunnen gebruiken tijdens het avondeten, bijvoorbeeld door samen een (woord)spelletje te spelen. Maak afspraken over hoe je even uit de situatie kunt stappen als het teveel wordt, hoe anderen het beste op je misofonie kunnen reageren en in hoeverre ze er eventueel rekening mee zouden kunnen houden.  

Behandeling

Ook bij De Praktijk4Kids kun je aan de slag met je klachten. Zij weten als geen ander hoe het is om belemmeringen te ervaren. Hun deskundigen helpen je daarom graag. Zij geven zowel individuele als groepsgewijze misofoniebehandelingen. Als het gaat om kinderen tot 12 jaar, zal de behandeling zich vooral op het gezin richten; als het gaat om kinderen vanaf 12 jaar, zullen zij zelf behandeling krijgen en wordt het gezin daarnaast ook betrokken.

Bij De Praktijk4Kids zijn ze je graag van dienst! Je kunt contact met hen opnemen via karin@depraktijk4kids.nl. Voor aanvullende informatie: https://www.depraktijk4kids.nl/onderzoek-en-behandeling-naar-misofonie-bij-kinderen/


Meer nieuws

Overige vandaag 07:11

Festival du Cirque bij Zomerspelen Hoogmade 2022

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus wordt de zomervakantie in Hoogmade traditiegetrouw afgesloten met Zomerspelen Hoogmade. Na twee jaar afwezigheid staat deze alweer 37e editie in het teken van Festival du Cirque: een mix van festival vibes en acrobatiek vertier. Alle activiteiten vinden plaats op het speelveld bij het Hendrik Meijerplantsoen in Hoogmade.

Maatschappij 16 aug. 2022 19:59

VERWIJDEREN OMGEKEERDE VLAGGEN IN DE OPENBARE RUIMTE

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat de omgekeerde vlaggen, die op verschillende plekken in de openbare ruimte in de gemeente Kaag en Braassem hangen, verwijderd gaan worden.

Advertorial Cultuur 15 aug. 2022 11:47

Familievoorstelling naar mega populaire bestseller in Castellum te zien!

Na het grote succes van ‘De Waanzinnige Boomhut van 13 Verdiepingen’ die zowel de Zapp Theaterprijs als een Zilveren Krekel won, komt Meneer Monster terug met een nog geschifter stuk. De boomhut is inmiddels 52 verdiepingen hoog! Op zaterdag 24 september is de familievoorstelling te zien in Theater Castellum.

Overige 12 aug. 2022 18:49

24e beachvolleybal Leimuiden aanstaande

Zondag 28 augustus gaat het eindelijk weer gebeuren, beachvolleybal Leimuiden, voor de 24e keer. Na twee jaar geen beachvolleybal  ivm covid-maatregelen, staat iedereen te trappelen. In 2019 werden drie nieuwe bestuursleden geworven, Rick van der Zee, Guido Stokman en Michiel Molenaar, eindelijk mogen ze aan de bak.