Gemeente Kaag en Braassem

Mogelijk openbaar groen bij private woningbouwprojecten

Openbaar groen moet een eis worden bij het realiseren van private woningbouwprojecten. Deze verplichting bestaat al voor bouwprojecten die aan de gemeente Kaag en Braassem worden opgeleverd, maar D66 pleit ervoor om deze regel ook op te leggen aan private woningbouwers.

Een nieuwe woonwijk wordt vaak opgeleverd aan de gemeente. Hiervoor hanteert de gemeente de Leidraad Inrichting Openbare Ruimte (LIOR), die een overzicht geeft van eisen waaraan een openbare ruimte moet voldoen. In de LIOR van de gemeente staat dat een bepaald deel van een openbare ruimte moet bestaan uit openbaar groen.

Aanleiding: bouwplan Rijpwetering
Als een woonwijk niet aan de gemeente wordt opgeleverd, hoeft dit private project niet te voldoen aan de LIOR. Hiermee is het onderhoud van deze woonwijk de verantwoordelijkheid van de bewoners, niet van de gemeente. Dit betekent dat een woonwijk dus ook niet hoeft te beschikken over openbaar groen, zoals dat in de LIOR staat. Dit is aan het licht gekomen door het bestemmingsplan Dyckhof Zuidweg in Rijpwetering, waar 11 huizen zonder openbaar groen op een relatief klein stuk grond worden gebouwd.

Naar aanleiding hiervan pleit Nick van Egmond van D66 ervoor om de mogelijkheden te onderzoeken om deze private woningbouwprojecten in de nabij toekomst ook te voorzien van openbaar groen. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de grootte van het bouwproject. “Het is niet haalbaar om bij elk huis 45m2 groen te realiseren. Voor inbreilocaties zou een kleiner oppervlak voldoen”, vertelt Van Egmond. “Maar wij vinden het wel belangrijk dat er wordt gekeken naar de opties.”

Onderzoek naar mogelijkheden
Er bestaat momenteel geen afspraak over het realiseren van groen bij particuliere woningbouw. Het doel van D66 is om dit te veranderen en te onderzoeken op welke manieren het mogelijk is om dit in de nabije toekomst door te voeren. “Het is belangrijk om na te gaan welke instrumenten de gemeente hiervoor heeft. Als dat onderzocht is kunnen we kijken hoe en wanneer we dit het beste kunnen doorvoeren.”

De wens van meer groen speelt ook bij inwoners van de gemeente. “Van inwoners hebben wij een tijdje terug het signaal gekregen dat er te weinig groen aanwezig is in de gemeente. Op dit signaal hebben wij ingespeeld en daar willen wij ons hard voor maken. Je hebt altijd te maken met wensen van inwoners, maar als gemeente proberen wij een algemene regel te maken.”

Op maandag 25 november is het voorstel voor openbaar groen bij private woningbouwprojecten aangenomen, met toezegging van de wethouder Yvonne Peters. De verwachting is dat het voorstel in de zomer van 2020 bij het college van burgemeester en wethouders ligt.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.