Dennis

Museum Oude Wetering krijgt extra depot

Boerenwagens en andere grote museumstukken van de stichting Oud Alkemade komen volgend jaar in het eigen depot naast het museum in Oude Wetering.

Het depot dat naast het museum aan de Saskia van Uylenburchlaan in Oude Wetering krijgt de vorm van een tuindersschuur. Volgens stichting Oud Alkemade wordt het depot met een reden in deze vorm gebouwd: ze willen namelijk de tuinders herinneren die de schuren hier neerzetten. Deze tuinders hebben volgens de stichting een belangrijke rol gespeeld in de groei van Kaag en Braassem. Het depot krijgt een houten look en wordt 70m2 groot. Zo’n groot depot moet ervoor zorgen dat het onderhoud van de museumstukken makkelijker wordt. De huidige werkplaats van het museum is maar klein, in het nieuwe depot hebben de klusvrijwilligers een grotere ruimte.

Beneden in het depot worden de museumstukken, zoals een bollenschudmachine, neergezet. Bovenin het depot wordt een deel van het oude gemeentearchief van Alkemade ondergebracht. Deze indeling is gebaseerd op hoe de kwekers hun groenteelt na de Eerste Wereldoorlog onderbrachten. Hun schuren bestonden toen uit twee verdiepingen, beneden werden de bloemen gebotst en boven werden ze gedroogd om verrotting te voorkomen.

Vergunning

Om het depot te kunnen bouwen moest de stichting een bouwvergunning aanvragen. De gemeente liet weten geen problemen te verwachten, maar dat de stichting wel toestemming moest vragen bij de omwonenden. Toen de stichting het plan voorlegde bij de omwonenden, reageerde het merendeel enthousiast. Zij lieten weten het depot als bijzonder eerbetoon te zien.

 


Meer nieuws

Politiek vandaag 14:31

D66 lanceert krachtige organisatie met oog op verkiezingen

De D66-afdelingen Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Kaag en Braassem en Nieuwkoop gaan sinds woensdag 25 november samen verder als D66 Groene Hart. De reden voor de samenvoeging is een behoefte aan meer slagkracht in de regio, wat betreft D66 speerpunten waaronder duurzaamheid, onderwijs en klimaat. 

Wonen en bouwen gisteren 17:23

Sloop voormalig café ’t Lage Land van start

Woensdag 18 november zijn de sloopwerkzaamheden van café ’t Lage Land in Oud Ade van start gegaan. De slopers zijn begonnen met de achterkant van het pand om zo naar voren te werken. Op de locatie aan de Leidseweg worden tien appartementen gerealiseerd.