Emmaly Otto

Nederland gaat voorzichtig versoepelen: "We doen hiermee iets heel spannends"

Goed nieuws voor veel contactberoepen, zij mogen vanaf 3 maart weer aan de slag. Ook voor het voortgezet onderwijs komen er versoepelingen. Daarnaast mag iedereen tot 27 jaar weer aan buitensport doen en mogen winkels verder versoepelen. De avondklok wordt wel verlengd tot 15 maart. En horecagelegenheden? Die moeten nog even geduld hebben. 

Dinsdagavond hielden demissionair minister Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge opnieuw een persconferentie over de coronamaatregelen. Hierin kondigden ze diverse versoepelingen aan. Opvallend te noemen, want het RIVM meldde vandaag dat we aan het begin van de derde golf staan. Maar het was nodig volgens het demissionaire kabinet. Veel Nederlanders zijn toe aan versoepelingen. "Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt."

Er is echter wel een kanttekening aan deze versoepeling. Als de besmettingen oplopen, kunnen de versoepelingen weer worden teruggedraaid. "Bij extra ruimt hoort extra verantwoordelijkheid", stelt Rutte. Hij doet daarom ook met klem een beroep op alle inwoners van Nederland om zich aan de basisregels te houden, zodat de versoepelingen over een paar weken niet teruggedraaid hoeven te worden.

De avondklok blijft nog wel van kracht, net als het maximum van één bezoeker thuis ontvangen per dag. Alle versoepelingen vind je hier op een rijtje.

Openstelling voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs: "School is voor jongeren om meerdere reden erg belangrijk", zegt Rutte. Leerlingen gaan minimaal één dag per week naar school. Zij dienen hierbij altijd 1,5 meter afstand van elkaar en docenten te houden.

Contactberoepen mogen weer aan de slag: vanaf 3 maart kunnen de kappers, nagelstylisten, schoonheidssalons, rijscholen en andere contactberoepen de deuren weer openen. Een uitzondering geldt voor sekswerkers, zij mogen nog niet aan de slag. Reserveren en een gezondheidscheck vooraf is verplicht.

Winkels: winkelen op afspraak komt bovenop de mogelijkheid van afhalen en bezorgen voor winkels. Klanten moeten van tevoren wel reserveren. Daarnaast zijn er nog een paar andere voorwaarden, zoals vooraf aanmelden, en een maximum aantal klanten tegelijkertijd per verdieping en per uur.

Buitensporten: er komt vanaf 3 maart een verruiming voor het sporten voor iedereen tot 27 jaar. Zij mogen bij hun eigen club namelijk weer buitensporten. Sporten in competitieverband is voor hen echter nog niet toegestaan.

De nieuwe persconferentie vindt plaats in de week van 8 maart.


Meer nieuws

Overige vandaag 15:43

Molenfoto wint lunch

KAAG EN BRAASSEM - Kaag en Braassem Promotie schreef in het kader van Mei Molenmaand een fotowedstrijd uit en mocht rekenen op bijna tachtig inzendingen. Samen met vertegenwoordiging van de Rijnlandse Molenstichting werden de foto’s op diverse punten beoordeeld.

Overige vandaag 09:15

OVKB houdt eerste live evenement

Kaag en Braassem, OVKB grijpt de versoepelingen van het kabinet aan om het jaarlijkse langste-dag-evenement live te laten plaatsvinden. Het is het eerste live evenement sinds de fusie van ondernemersverenigingen OVA Kaag en Braassem en OVKB-Oost, een halfjaar geleden.

Sport gisteren 20:25

One en Only marathon op 11 september

De organisatie van Loopvereniging Plantaris’ One en Only gaat er voor. Niet voor anderhalve meter, maar voor maar liefst 42,195 kilometer loopplezier door het VeenStenenTijdperk. Na een jaar afwezigheid zijn de plannen voor de 19e editie, van de populaire estafette-marathon als start van de kermisweek, weer uit de koelkast gehaald.

Voor Kinderen gisteren 12:12

Geen huttenbouw in Rijpwetering en Roelofarendsveen, wel in Leimuiden

Ondanks de versoepelingen gaan een hoop vakantie evenementen ook dit jaar niet door. Zo heeft de VAK Alkemade aangegeven dat de huttenbouw in Rijpwetering en Roelofarendsveen dit jaar niet doorgaat. In Leimuiden wordt dit jaar wel een huttenbouw gehouden. Zij het in een andere vorm en voor het goede doel.

Politie gisteren 10:59

Auto met schade achtergelaten op N207

In de nacht van vrijdag op zaterdag, rond 02.00u trof de politie een zwaar beschadigde auto aan op de busbaan van de N207. Van de inzittende(n) ontbrak elk spoor.

Coronacrisis in Kaag en Braassem 18 jun. 2021 19:46

Bijna terug naar normaal: dit verandert er op 26 juni

Vanaf zaterdag 26 juni kan bijna alles weer op anderhalve meter. Er geldt dan geen maximum aantal meer voor bezoek en groepsvorming, de mondkapjesplicht vervalt deels en op kantoor werken mag weer gedeeltelijk.