Pixabay
Advertorial Voor Kinderen

Negatief zelfbeeld bij kinderen – De Praktijk4Kids geeft tips

Door ervaringen en gebeurtenissen in ons leven vormen we een zelfbeeld. Hoe we om zijn gegaan met ervaringen en gebeurtenissen speelt daarbij een belangrijke rol. Sommige kinderen hebben een negatief zelfbeeld. Dit zelfbeeld is ontstaan na een reeks van faalervaringen of andere nare gebeurtenissen. Er is dan sprake van een negatieve beleving van de eigen persoon.

Als kinderen een negatief zelfbeeld hebben, dan ligt zwaarmoedigheid op de loer. Ze vinden dat ze niets kunnen en nergens goed voor zijn. Dit kan ver gaan, tot depressieve gedachten aan toe. Het is belangrijk tijdig in te grijpen en kinderen weer een positief zelfbeeld te laten ontwikkelen. Dit kan een intensief traject zijn: oude patronen zijn immers ingeslepen. Voorafgaand aan behandeling voor problemen met het zelfbeeld is soms onderzoek nodig. Met onderzoek wordt dan getracht een verklaring te vinden voor het negatieve zelfbeeld.

Heeft jouw kind een negatief zelfbeeld? En zou je willen dat jouw kind een beter gevoel krijgt over zijn/haar eigen kunnen en zijn? De Praktijk4Kids kan je helpen. Er kan onderzoek worden gedaan naar de oorzaak en/of behandeling worden gegeven gericht op het zelfbeeld.

Ook kun je alvast aan de slag gaan met onderstaande tips, die direct toe te passen zijn:

  1. Houd een positief dagboekje bij, waarin je samen met je kind opschrijft wat er goed ging die dag.
  2. Koppel kwaliteiten aan dingen die goed gaan, bijvoorbeeld: ‘’Lief dat je hebt geholpen met koken, ik vind je erg behulpzaam’’.
  3. Onderneem activiteiten waarbij je kind succeservaringen op kan doen (iets wat hij/zij leuk is of waar hij/zij goed in is) of ontdek nieuwe hobby’s/activiteiten.
  4. Heb aandacht voor een groeimindset, waarbij je fouten labelt als leermomenten en meer aandacht hebt voor het proces dan voor de uitkomst.
  5. Schrijf (samen met je kind) op welke kwaliteiten hij/zij heeft en maak hier eventueel leuke kaartjes van die je kind bij zich kan houden.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor behandeling of onderzoek? Neem vrijblijvend contact op met karin@depraktijk4kids.nl of met 0172-425425. Je kunt ook een kijkje nemen op https://www.depraktijk4kids.nl/onderzoek-en-behandeling-naar-zelfbeeld-bij-kinderen/.


Meer nieuws

Evenementen gisteren 15:58

Molendag 2022: informatief en gezellig druk

Prachtig mooi weer, vrolijke mensen en draaiende molens. In het kort gezegd was Nationale Molendag Kaag en Braassem 2022 op zaterdag 14 mei een groot succes. 

Sport gisteren 15:06

Teleurstellend verlies EMM'21 VR1

Zondag 15 mei was de belangrijke uitwedstrijd tegen mededegradatiekandidaat WSV. Een resultaat zou betekenen dat we in ieder geval geen laatste meer kunnen worden. Het liep helaas anders. WSV wilde duidelijk voor hun laatste kansen strijden en bij ons was dat minder. Het gevolg was dat WSV feller in de duels zaten en vaak de tweede bal hadden.

Advertorial Cultuur gisteren 14:11

Jon van Eerd is terug met zijn populaire karakter Harrie Vermeulen

Na o.a. ‘Harrie & Eva’ en ‘Charley, de komische musical’ keert Jon van Eerd terug naar Alphen a/d Rijn. Op zaterdag 28 mei staat hij in Theater Castellum met de voorstelling ‘Harrie neemt de benen’. In deze spiksplinternieuwe komedie laat Van Eerd zich, omringd door een topcast, weer van zijn beste kant zien.

Overige 15 mei 2022 09:33

Auto te water langs A4 bij Roelofarendsveen

Zondagochtend werden de hulpdiensten opgeroepen voor een voertuig te water langs de A4 bij Roelofarendsveen. Het bleek te gaan om een auto die met hoge snelheid het water in gereden was.