Ingezonden

Nieuwbouw Alkeburcht krijgt duurzaam compliment

De bouw van de zeventien (sociale) huurappartementen in de vernieuwde Alkeburcht vordert gestaag. De buitenschil van de woningen is al gereed en vanaf maandag 21 september wordt er hard gewerkt aan de afbouw van de binnenzijde van de woningen.

De reacties op de bouw zijn eigenlijk alleen maar positief. Zo oordeelde de bouwdeskundige van Rabobank Groene Hart Noord, die recentelijk de bouwplaats bezocht, dat de kwaliteit van de bouw hoog is én duurzaam. Hij complimenteerde de vijf ondernemers achter het Alkeburcht-plan met de door hun gemaakte keuzes en creativiteit.

Duurzame complimenten

De Rabobank-bouwdeskundige doelde bijvoorbeeld op de hoge isolatiewaarde van het totale pand en het hergebruik van materialen, zoals de stenen van de oude Alkeburcht, de uitschuifbare tribune in de theaterzaal en dakpannen die zo goed als nieuw overgenomen werden van een villa. Ook roemde hij het totale plan dat erop gericht is om de oude functie van de Alkeburcht in ere te herstellen en te versterken met appartementen en een aantal bedrijfsruimten.

De laatstgenoemde zijn inmiddels in gebruik genomen door drie jonge cateringondernemers. John Verdel, een van de vijf ondernemers achter het Alkeburcht-plan: “Je kunt je voorstellen dat we blij zijn dat een externe bouwkundige tijdens een rondleiding op de bouwplaats zo enthousiast reageert op ons plan en op de uitvoering ervan. Het is mooi dat wat wij voor ogen hebben door anderen herkend én gewaardeerd wordt. Mede daarom is het zo ontzettend tof om met dit project bezig te zijn. Het hangt van leuke dingen en leuke mensen aan elkaar.”

Achter de schermen hard gewerkt

Met de bouw van de appartementen is het Alkeburcht-project voor de vijf ondernemers nog lang niet afgerond. Achter de schermen werken ze hard aan aanvullende plannen en aan de doorontwikkeling van het theater en bijbehorende horecagelegenheid. John: “We hebben in. Twan de Jeu en Félien Borst, twee jonge en talentvolle beheerders gevonden die het theater en de horecagelegenheid gaan exploiteren.

Die twee hebben goede ideeën over het concept, van inrichting tot programmering. Zij zijn echt in de lead en wij hebben het herenbaantje om ze op weg te mogen helpen en met ze mee te denken. Dat is onwijs leuk om te doen.” De theaterzaal en horecagelegenheid openen naar verwachting medio 2021 de deuren.

Tot die tijd is het vijftal ondernemers bijna iedere woensdagavond in de Alkeburcht te vinden. John: “Dan lopen we met elkaar een rondje, letterlijk met de bezem in de hand. Er is altijd wel iets wat we zelf kunnen doen om de volgende stappen voor te bereiden. En al doende, borrelen er altijd weer nieuwe ideeën op, dat snap je” lacht John.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.