Pixabay

Nieuwe concessie laadpalen in Kaag en Braassem

Vanaf juli 2021 nieuwe concessie voor laadpalen in Kaag en Braassem Bezitters van elektrische auto’s zijn straks gegarandeerd van een oplaadplek op maximaal 200 meter van hun woning. Nu is dat nog 250 meter. Deze laadpunten worden door ENGIE gerealiseerd, aan wie de aanbesteding van de laadpunten is gegund. De komende drie jaar komen er naar verwachting 50 openbare laadpunten bij voor elektrische auto’s in Kaag en Braassem, bovenop de huidige 60.

Lage prijs Naast de beschikbaarheid van laadpalen was ook een lage prijs een belangrijk uitgangspunt in de aanbesteding. Het vaste lage tarief van 31 cent per kWh (inclusief btw) blijft.

Wethouder Yvonne Peters over de aanbesteding: “Ik ben blij dat de nieuwe samenwerking met ENGIE meer ruimte biedt voor data-gestuurd en proactief plaatsen van laadpalen, onder andere bij gebiedsontwikkelingen. Ook is het goed dat de laadpaal op aanvraag (van een particulier) mogelijk blijft en dat het streven is om hierin de doorlooptijd – van aanvraag tot plaatsing laadpaal – flink terug te brengen!’’

De laadpalen leveren 100 procent Nederlandse groene stroom, die voor een groot deel is opgewekt door lokale windmolens en zonnepanelen. Nieuwe laadpalen zullen worden voorzien van slimme laadtechnieken, waardoor ze pieken en dalen in het stroomnet op kunnen vangen. Elektrische auto’s kunnen op die manier bij gaan dragen aan het stabiel maken van het energienet.

4000 laadpunten

Deze aanbesteding is de grootste aanbesteding voor openbare oplaadpunten in Nederland. Rotterdam organiseerde de aanbesteding namens 29 andere Zuid-Hollandse gemeenten*. De aanvraag van een openbare laadpaal gaat in alle deelnemende gemeenten via de website www.laadpaalnodig.nl. Gebruikers van de laadpalen kunnen de laadsessies zowel starten en stoppen en betalen via een laadpas als via de app. In alle 30 gemeenten samen worden er de komende drie jaar naar verwachting 4000 nieuwe laadpunten geplaatst, waaronder dus plusminus 50 in Kaag en Braassem.

Winnaar

De aanbesteding is gewonnen door ENGIE, door hun aandacht voor duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid, datagestuurde groeianalyses, innovaties en efficiëntie. Met het plaatsen van laadpalen draagt ENGIE in Rotterdam en de 29 andere gemeenten bij aan de ambities om ervoor te zorgen dat elektrisch rijders straks altijd overal, makkelijk en slim kunnen laden. *Deelnemende gemeenten: Albrandswaard, Barendrecht, Bodegraven-Reeuwijk, Brielle, Capelle aan den IJssel, Delft, Gouda, Hellevoetsluis, Hoeksche Waard, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Ridderkerk, Rijswijk, Schiedam, Vlaardingen, Voorschoten, Waddinxveen, Wassenaar, Westland, Westvoorne, Zoetermeer, Zuidplas.

 


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.