Bjorn Jannink

Nieuwvener maakt molen ter ere van de bovenmolen van de polder Oudendijk in Woubrugge

Tegen het eind van het jaar is Woubrugge een molen rijker. Niet zomaar een molen, maar een modelmolen. Bjorn Jannink, molenaar in opleiding, kwam met het ludieke idee om de molen in Woubrugge van top tot teen na te maken. 

Tekst loopt door onder het fotoalbum.

Fotoalbum

Modelmolen (foto: Bjorn Jannink)
Modelmolen 2 (foto: Bjorn Jannink)
Modelmolen 3 (foto: Bjorn Jannink)

‘’Mijn passie voor molens is al heel vroeg ontstaan. Ik was als peuter al helemaal weg van molens. Het molentje dat ik momenteel restaureer stond bij mijn leermeester in de schuur van zijn molen. Dus ben ik in gesprek gegaan met de molenaar van de Vrouwgeestmolen of ik de modelmolen daar mocht opknappen.’’ 

Inmiddels is Bjorn al een tijd bezig met de restauratie, maar de weg is nog lang. ‘’Er gaat zeker wel vijfhonderd uur in zitten. Het gaat aardig wat tijd kosten.’’ Dat het een lang proces is, deert Bjorn niet. Hij vindt het immers leuk om te doen en voor hem is dit de ultieme hobby.  

Molenaarsopleiding

Naast de restauratie is hij ook nog molenaar in opleiding. Op vrijwillige basis, want er is volgens Bjorn weinig brood te verdienen met een molen, tot zijn grote spijt. ‘’Ik ben molenaar in opleiding. In Aarlanderveen op de molenviergang en de Vrouwgeestmolen in Alphen. De toekomst voor de molenaars zie ik somber in. Het leeftijdsgemiddelde is momenteel 67+. Er komen wel meer jongeren bij in de molenwereld, maar dat is helaas te weinig om elke molen in Nederland regelmatig te laten draaien.’’ 

‘’Wat voor mij het molenaarschap zo mooi maakt, is dat je bezig bent met een oude machine. Het mechaniek in de molen werkt al voor eeuwen. Je bent bezig met de natuur. Je moet de molen door allerlei weersomstandigheden veilig heen kunnen loodsen.’’ Tegen het einde van dit jaar heeft Woubrugge er dus een molen bij.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.