Bjorn Jannink

Nieuwvener maakt molen ter ere van de bovenmolen van de polder Oudendijk in Woubrugge

Tegen het eind van het jaar is Woubrugge een molen rijker. Niet zomaar een molen, maar een modelmolen. Bjorn Jannink, molenaar in opleiding, kwam met het ludieke idee om de molen in Woubrugge van top tot teen na te maken. 

Tekst loopt door onder het fotoalbum.

Fotoalbum

Modelmolen (foto: Bjorn Jannink)
Modelmolen 2 (foto: Bjorn Jannink)
Modelmolen 3 (foto: Bjorn Jannink)

‘’Mijn passie voor molens is al heel vroeg ontstaan. Ik was als peuter al helemaal weg van molens. Het molentje dat ik momenteel restaureer stond bij mijn leermeester in de schuur van zijn molen. Dus ben ik in gesprek gegaan met de molenaar van de Vrouwgeestmolen of ik de modelmolen daar mocht opknappen.’’ 

Inmiddels is Bjorn al een tijd bezig met de restauratie, maar de weg is nog lang. ‘’Er gaat zeker wel vijfhonderd uur in zitten. Het gaat aardig wat tijd kosten.’’ Dat het een lang proces is, deert Bjorn niet. Hij vindt het immers leuk om te doen en voor hem is dit de ultieme hobby.  

Molenaarsopleiding

Naast de restauratie is hij ook nog molenaar in opleiding. Op vrijwillige basis, want er is volgens Bjorn weinig brood te verdienen met een molen, tot zijn grote spijt. ‘’Ik ben molenaar in opleiding. In Aarlanderveen op de molenviergang en de Vrouwgeestmolen in Alphen. De toekomst voor de molenaars zie ik somber in. Het leeftijdsgemiddelde is momenteel 67+. Er komen wel meer jongeren bij in de molenwereld, maar dat is helaas te weinig om elke molen in Nederland regelmatig te laten draaien.’’ 

‘’Wat voor mij het molenaarschap zo mooi maakt, is dat je bezig bent met een oude machine. Het mechaniek in de molen werkt al voor eeuwen. Je bent bezig met de natuur. Je moet de molen door allerlei weersomstandigheden veilig heen kunnen loodsen.’’ Tegen het einde van dit jaar heeft Woubrugge er dus een molen bij.


Meer nieuws

Politie gisteren 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.

Sport gisteren 11:48

Finaledag Kaag en Braassemcup bij ROAC

Ook dit jaar zal er door voetballend Kaag en Braassem weer gestreden worden om de Kaag en Braassem Cup. De opzet is dit jaar wel anders dan we gewend waren. 

Sport gisteren 07:19

Heemskerk door naar finale

Voor het eerst staat Femke Heemskerk in een individuele olympische finale. De 33-jarige zwemster uit Roelofarendsveen plaatste zich afgelopen nacht met 52,93 seconden als zesde voor de strijd om de medailles op de 100 meter vrije slag. Het was haar op één na beste tijd ooit op die afstand. 

Natuur en recreatie 28 jul. 2021 14:03

Hulp gezocht voor nieuw zwemstrand in Roelofarendsveen/Oude Wetering

Begin dit jaar is er een petitie, georganiseerd door een inwoner uit Roelofarendsveen, gehouden waarin werd opgeroepen om een zwemplek te ontwikkelen. Deze petitie is door 707 inwoners ondertekend. Hieruit heeft het college de conclusie getrokken dat er behoefte is om een nieuwe zwemplek te realiseren die ook geschikt is voor onze jongste inwoners.