Still uit persconferentie

Nog even wachten op versoepelingen, buitenschoolse opvang wel open

Ouders van schoolgaande kinderen kunnen opgelucht ademhalen. De buitenschoolse opvang (bso) mag vanaf maandag weer open. Andere versoepelingen komen er nog niet vanaf 21 april. Het demissionaire kabinet zet de pijlen nu op versoepelen vanaf 28 april.

Het had de persconferentie van de grote versoepelingen moeten worden, maar na het Catshuisoverleg afgelopen zondag werd al duidelijk dat de versoepelingen nog iets langer de ijskast in moeten. De coronacijfers gaan nog niet de goede kant op, dus versoepelen is volgens het demissionaire kabinet niet verantwoord.

Het grote versoepelingsplan

Tijdens de persconferentie werd ook de route naar de zomer in vijf stappen gepresenteerd, met als doel om beetje bij beetje de samenleving weer te openen. "Die stap kunnen we bijna zetten", zei demissionair minister Hugo de Jonge.

De eerste stap is om de avondklok te schrappen en weer twee mensen thuis te ontvangen. Ook worden dan de terrassen opengesteld en wordt er weer meer mogelijk voor winkels. Colleges voor studenten van het hoger onderwijs kunnen dan ook weer deels fysiek plaatsvinden.

Het demissionaire kabinet wilde op 21 april versoepelen en dus deze eerste stap zetten, maar dat bleek achteraf te vroeg. Er wordt nu gehoopt dat er 28 april versoepeld kan worden, maar dan moeten de coronacijfers het wel toelaten. Die knoop wordt volgende week doorgehakt.  

Twee weken na de eerste versoepelingen is de tweede stap aan de beurt. Dan is er buiten weer meer mogelijk, zoals voor pretparken en dierentuinen. Specifiek wordt er voor sportfaciliteiten meer mogelijk. Daarna wordt er elke drie weken versoepeld, mits de coronacijfers dat toelaten. Bij de derde, vierde en vijfde stap kan er elke keer weer stukje bij beetje versoepeld worden, totdat alleen de basismaatregelen overblijven. Hiervoor geldt wel: sneller als het kan langzamer als het moet. "Genoemde momenten geven richting, maar data zijn geen zekerheid of belofte", benadrukt De Jonge.

Buitenschoolse opvang open

De afgelopen tijd konden alleen kinderen van ouders met vitale beroepen, maar dat gaat vanaf maandag veranderen. Bij het openstellen van de bso zullen dezelfde regels worden gehanteerd als bij de basisscholen. Als er een besmetting is, moet de hele groep in quarantaine. Leerlingen hoeven niet op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven, maar leerkrachten moeten die afstand wel zo veel mogelijk bewaren tot kinderen.


Meer nieuws

Evenementen gisteren 16:31

Clubactie en online veiling Play Fair

Jaarlijks heeft tafeltennisvereniging Play Fair een clubactie. Veertig jaar lang was dat een rommelmarkt, maar dat is niet meer haalbaar. De club heeft nu een online veiling op de website ttv-playfair.nl. En daarnaast de grote loterij, verkoop van stroopwafels én verloting van een aantal diners en Jumbo boodschappentassen.

Wonen en bouwen gisteren 11:54

20 comfortwoningen en 26 vogelhuisjes bij Elzenhof Woubrugge

Op 23 september 2021 heeft wethouder Floris Schoonderwoerd van gemeente Kaag en Braassem het eerste onderkomen geplaatst voor de gierzwaluw aan één van de woningen aan de Elzenhof in Woubrugge. Met deze handeling werd de realisatie van 20 sociale huurwoningen gevierd.

Overige gisteren 10:11

Optie voor glasvezel in Kaag en Braassem

Eerder legde GlasDraad Groene Hart al glasvezel aan in de buitengebieden van het Groene Hart. Nu zijn de dorpen in de gemeente Kaag en Braassem aan de beurt.

Overige 23 sep. 2021 15:20

Gezinsdiensten in de tuin

De Sint Jan de Doper-kerk in Leimuiden nodigt alle gezinnen uit voor een gezinsviering in de tuin van de kerk. In deze viering wordt er extra aandacht gegeven aan de kinderen zodat het voor kinderen en ouders leuk is om (weer) naar de kerk te komen. Het kinderkoor Akkoord zal zingen.