Still uit persconferentie

Nog even wachten op versoepelingen, buitenschoolse opvang wel open

Ouders van schoolgaande kinderen kunnen opgelucht ademhalen. De buitenschoolse opvang (bso) mag vanaf maandag weer open. Andere versoepelingen komen er nog niet vanaf 21 april. Het demissionaire kabinet zet de pijlen nu op versoepelen vanaf 28 april.

Het had de persconferentie van de grote versoepelingen moeten worden, maar na het Catshuisoverleg afgelopen zondag werd al duidelijk dat de versoepelingen nog iets langer de ijskast in moeten. De coronacijfers gaan nog niet de goede kant op, dus versoepelen is volgens het demissionaire kabinet niet verantwoord.

Het grote versoepelingsplan

Tijdens de persconferentie werd ook de route naar de zomer in vijf stappen gepresenteerd, met als doel om beetje bij beetje de samenleving weer te openen. "Die stap kunnen we bijna zetten", zei demissionair minister Hugo de Jonge.

De eerste stap is om de avondklok te schrappen en weer twee mensen thuis te ontvangen. Ook worden dan de terrassen opengesteld en wordt er weer meer mogelijk voor winkels. Colleges voor studenten van het hoger onderwijs kunnen dan ook weer deels fysiek plaatsvinden.

Het demissionaire kabinet wilde op 21 april versoepelen en dus deze eerste stap zetten, maar dat bleek achteraf te vroeg. Er wordt nu gehoopt dat er 28 april versoepeld kan worden, maar dan moeten de coronacijfers het wel toelaten. Die knoop wordt volgende week doorgehakt.  

Twee weken na de eerste versoepelingen is de tweede stap aan de beurt. Dan is er buiten weer meer mogelijk, zoals voor pretparken en dierentuinen. Specifiek wordt er voor sportfaciliteiten meer mogelijk. Daarna wordt er elke drie weken versoepeld, mits de coronacijfers dat toelaten. Bij de derde, vierde en vijfde stap kan er elke keer weer stukje bij beetje versoepeld worden, totdat alleen de basismaatregelen overblijven. Hiervoor geldt wel: sneller als het kan langzamer als het moet. "Genoemde momenten geven richting, maar data zijn geen zekerheid of belofte", benadrukt De Jonge.

Buitenschoolse opvang open

De afgelopen tijd konden alleen kinderen van ouders met vitale beroepen, maar dat gaat vanaf maandag veranderen. Bij het openstellen van de bso zullen dezelfde regels worden gehanteerd als bij de basisscholen. Als er een besmetting is, moet de hele groep in quarantaine. Leerlingen hoeven niet op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven, maar leerkrachten moeten die afstand wel zo veel mogelijk bewaren tot kinderen.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.