pixabay

Onderzoek naar rubberkorrels kunstgrasveld vv Woubrugge

Stichting InStrepitus liet afgelopen zomer weten dat vv Woubrugge onvoldoende maatregelen heeft getroffen om bodemverontreiniging te voorkomen. Volgens hen verontreinigt het kunstgrasveld het milieu door weggelekte rubberkorrels. Om die reden diende de stichting een verzoek in om op te treden tegen het kunstgrasveld.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt stichting InStrepitus in het gelijk. Alhoewel de rubberkorrels niet gevaarlijk zijn voor de spelers, kunnen ze het milieu wel aantasten. De rubberkorrels (gemaakt van vermalen autobanden) bevatten zink, minerale olie en kobalt die samen, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM, schade toebrengen aan de bodem en het grondwater. Dit is volgens het RIVM slecht voor het ecosysteem, omdat het de biodiversiteit aantast.

Maatregelen

Tijdens een onderzoek bleek het veld veel gebreken te hebben. Zo functioneerden de uitloopmatten niet goed genoeg en ontbraken de kantenplaten rondom het veld. Door deze gebreken is verspreiding van de rubberkorrels groter. En dat bleek. Omgevingsdienst West-Holland trof op meerdere plekken rondom het veld rubberkorrels aan.

Burgemeester en wethouders hebben besloten dat de korrels buiten het veld moeten worden verwijderd en dat vv Woubrugge kantplanken en nieuwe uitloopmatten plaatst.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.