InTeylingen

Onrust over Britse variant, extra coronamaatregelen op komst

Er is veel onrust over de Britse variant van het coronavirus. Ook GGD Hollands Midden merkt dat er veel scholen zijn die zich zorgen maken. Het kabinet maakt zich ook zorgen. Daarom wordt er woensdagmiddag een persconferentie gegeven waarin extra maatregelen worden aangekondigd. Hiermee lijkt de invoering van een avondklok aanstaande.

GGD Hollands Midden krijgt veel telefoontjes van scholen. “Het personeel maakt zich zorgen over de nieuwe virusvariant uit het Verenigd Koninkrijk. Zij vragen zich af of er ook op hun school grootschalig getest gaat worden op de nieuwe virusvariant”, zegt GGD Hollands Midden. Tijdens de persconferentie van vorige week werd het grootschalig testen op deze nieuwe virusvariant aangekondigd.

Het wordt ook wel ‘uitbraakonderzoek’ genoemd. Hier doet de GGD ook onderzoek naar, maar alleen als er sprake is van een uitbraak met een significant snellere verspreiding. “De GGD zal dus niet bij alle uitbraken op scholen extra onderzoek doen, maar alleen bij uitbraken met een verdenking op de Britse mutatie.”

Voor alsnog zijn er in de regio Hollands Midden nog geen gevallen van de Britse variant bekend zijn. “De GGD monitort de verspreiding van de nieuwe virusvariant nauwkeurig en stuurt wekelijks testmonsters naar het RIVM voor onderzoek”, zegt GGD Hollands Midden. “De GGD heeft daarom nog geen reden om alle leerlingen en medewerkers van één of meerdere scholen uit de regio te testen. Mocht dit in de toekomst wel nodig zijn, dan neemt de GGD contact op met de betreffende school.”

Extra maatregelen op komst

In andere regio’s zijn er ook zorgen over de Britse variant. Voor het kabinet reden om nog deze week met nieuwe coronamaatregelen te komen. Aan het begin van de woensdagmiddag zal er dan ook een persconferentie plaatsvinden. Dit heeft coronaminister Hugo de Jonge gemeld in een brief. Op basis van uitspraken van het Outbreak Management Team (OMT) schrijft De Jonge dat de situatie in het land zeer zorgelijk blijft, zeker gezien de nieuwe virusvarianten. De verwachting is dat de gevolgen van de besmettelijkere Britse variant in de komende weken zichtbaar worden.

Het is nog niet bekend wat de extra coronamaatregelen inhouden. Eerder werd al gesproken over invoering van een avondklok, waarbij je zonder gegronde reden tussen bepaalde tijdstippen niet meer op straat mag zijn. Volgens de politieke redacties van NOS en RTL Nieuws zijn de plannen voor een avondklok al in een vergevorderd stadium. Tot 9 februari zouden inwoners dan van 20:00 uur ‘s avonds tot 04:00 uur ’s ochtends niet over straat mogen.


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.