InTeylingen

Onrust over Britse variant, extra coronamaatregelen op komst

Er is veel onrust over de Britse variant van het coronavirus. Ook GGD Hollands Midden merkt dat er veel scholen zijn die zich zorgen maken. Het kabinet maakt zich ook zorgen. Daarom wordt er woensdagmiddag een persconferentie gegeven waarin extra maatregelen worden aangekondigd. Hiermee lijkt de invoering van een avondklok aanstaande.

GGD Hollands Midden krijgt veel telefoontjes van scholen. “Het personeel maakt zich zorgen over de nieuwe virusvariant uit het Verenigd Koninkrijk. Zij vragen zich af of er ook op hun school grootschalig getest gaat worden op de nieuwe virusvariant”, zegt GGD Hollands Midden. Tijdens de persconferentie van vorige week werd het grootschalig testen op deze nieuwe virusvariant aangekondigd.

Het wordt ook wel ‘uitbraakonderzoek’ genoemd. Hier doet de GGD ook onderzoek naar, maar alleen als er sprake is van een uitbraak met een significant snellere verspreiding. “De GGD zal dus niet bij alle uitbraken op scholen extra onderzoek doen, maar alleen bij uitbraken met een verdenking op de Britse mutatie.”

Voor alsnog zijn er in de regio Hollands Midden nog geen gevallen van de Britse variant bekend zijn. “De GGD monitort de verspreiding van de nieuwe virusvariant nauwkeurig en stuurt wekelijks testmonsters naar het RIVM voor onderzoek”, zegt GGD Hollands Midden. “De GGD heeft daarom nog geen reden om alle leerlingen en medewerkers van één of meerdere scholen uit de regio te testen. Mocht dit in de toekomst wel nodig zijn, dan neemt de GGD contact op met de betreffende school.”

Extra maatregelen op komst

In andere regio’s zijn er ook zorgen over de Britse variant. Voor het kabinet reden om nog deze week met nieuwe coronamaatregelen te komen. Aan het begin van de woensdagmiddag zal er dan ook een persconferentie plaatsvinden. Dit heeft coronaminister Hugo de Jonge gemeld in een brief. Op basis van uitspraken van het Outbreak Management Team (OMT) schrijft De Jonge dat de situatie in het land zeer zorgelijk blijft, zeker gezien de nieuwe virusvarianten. De verwachting is dat de gevolgen van de besmettelijkere Britse variant in de komende weken zichtbaar worden.

Het is nog niet bekend wat de extra coronamaatregelen inhouden. Eerder werd al gesproken over invoering van een avondklok, waarbij je zonder gegronde reden tussen bepaalde tijdstippen niet meer op straat mag zijn. Volgens de politieke redacties van NOS en RTL Nieuws zijn de plannen voor een avondklok al in een vergevorderd stadium. Tot 9 februari zouden inwoners dan van 20:00 uur ‘s avonds tot 04:00 uur ’s ochtends niet over straat mogen.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.