Op deze plek in de regio wordt in januari gestart met vaccineren

Landelijk wordt op 8 januari gestart met vaccineren. GGD Hollands Midden start op 18 januari met het vaccineren van zorgmedewerkers. Welke locatie hiervoor in de regio Hollands Midden wordt gebruikt, lees je hier.

Vaccinatiebeleid

Niet iedereen kan tegelijkertijd gevaccineerd worden. Dit omdat er steeds maar een paar duizend vaccins binnenkomen. Daarom is er een prioritering (volgorde) gemaakt voor wie als eerste in aanmerking komt voor een vaccin. Omdat het uitgangspunt voor het maken van deze volgorde het beschermen van kwetsbaren is, krijgen kwetsbaren voorrang in het vaccinatiebeleid. De volgorde is als volgt:

  1. Zorgpersoneel
  2. Verpleeghuisbewoners
  3. Mensen met verstandelijke beperking wonend in een instelling
  4. 60+ met medische indicatie
  5. 60+ zonder medische indicatie
  6. 60- met medische indicatie
  7. 18-60 jaar zonder medische indicatie
  8. (18- zonder medische indicatie) 

GGD Hollands Midden: "Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als allereerste een oproep om zich te laten vaccineren. Dit komt omdat het Pfizer-vaccin, het eerste vaccin wat in Nederland beschikbaar is, vanwege logistieke uitdagingen niet geschikt is voor kwetsbaren. Het is daarom logisch de ring rond kwetsbaren eerst te vaccineren, zodat kwetsbaren wel de nodige bescherming krijgen."

Vaccinatielocatie 

Voor het vaccineren van zorgmedewerkers wordt één vaccinatielocatie geopend. Dat er maar één vaccinatielocatie is, heeft te maken met de eigenschappen van het Pfizer-vaccin. “Het is vanwege die eigenschappen niet mogelijk de vaccins te verdelen over meerdere locaties”, aldus GGD Hollands Midden. Daarom wordt het Event en Convention Center Holiday Inn in Leiden als enige locatie gebruikt. “Het voordeel van Holiday Inn is dat het goed bereikbaar is per openbaar vervoer en dat een groot deel van de inwoners van onze regio de reisafstand klein is.”

“De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig”, zegt GGD Hollands Midden. “Een vaccinatie tegen het coronavirus beschermt uzelf, maar ook uw familie, vrienden, collega’s en de kwetsbare mensen om u heen. Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen.” Daarnaast mogen zorgmedewerkers ook zelf kiezen op welke vaccinatielocatie zij zich willen laten vaccineren. “Dat hoeft dus niet in de eigen GGD-regio te zijn, maar mag bijvoorbeeld ook in Kennemerland, Rotterdam of Utrecht.”

Twee keer een vaccinatieprik

De vaccinatieronde voor zorgprofessionals duurt in totaal zes weken. “Deze zes weken bestaat uit een cyclus van twee keer drie weken. Zorgpersoneel moet het vaccin twee keer toegediend krijgen met een tussenpauze van 21 dagen.” In onze regio betekent dat het volgende: alle 11.000 zorgmedewerkers krijgen de eerste vaccinatieprik in de periode van vaccinatieweek 1 t/m 3 toegediend. Tussen vaccinatieweek 4 t/m 6 ontvangen zij de tweede vaccinatieprik. “Deze cyclus zorgt ervoor dat het personeel van zorginstellingen gespreid over drie weken gevaccineerd wordt. Zo kan de zorg in de instellingen steeds doorgaan.”


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.