Op deze plekken in de gemeente Kaag en Braassem is een tekort aan AED’s

Nederland heeft over het algemeen een dekkend AED-netwerk. Hiermee is de kans groot dat als je in Nederland een hartstilstand krijgt, er binnen 500 meter aan AED te vinden is. Maar op 1775 plekken in Nederland is dat niet het geval, waaronder ook op een aantal plekken in Kaag en Braassem. 

De afgelopen drie jaar is het aantal AED’s in Nederland gegroeid van 10.000 naar 25.000, maar de Hartstichting en HartslagNu hopen dat het aantal toe blijft nemen. “Overal in Nederland waren nog AED’s nodig. Nu zijn we al zo ver dat we specifiek kunnen aangeven op welke locaties nog AED’s nodig zijn”, zegt Aart Bosmans, bestuurder van HartslagNu. “Lokaal zijn er grote verschillen te zien in de dekking. In plaatsen waar de gemeente en burgers betrokken zijn en waar veel actieve stichtingen zijn, zien we dat de AED-dekking vaak beter is.”

AED-loze zones

De Hartstichting en HartslagNu hebben in kaart gebracht waar de laatste AED-loze zones zich bevinden. Dit houdt in dat ze op zoek zijn gegaan naar gebieden met een diameter van 1 kilometer die niet binnen bereik van een AED vallen. Uit inventarisatie blijkt dat het in totaal om 1775 plekken in Nederland gaat.

Op deze interactieve kaart kun je zien dat er in de gemeente Kaag en Braassem vier rode cirkels te zien zijn, op de Woubrugseweg in Woubrugge, de Kerkstraat in Hoogmade, de Kerkstraat in Oude Wetering en de Leidseweg in Oud Ade. “Het midden van de rode cirkel is de ideale plek voor een AED. Hoe dichter de AED bij die locatie hangt, hoe beter”, aldus de Hartstichting. “Een AED kan een gebied van 500 meter rondom bedienen. Dit is ook het gebied wat de cirkel op de kaart beslaat. Het kan dat de meest optimale plek voor een AED in werkelijkheid afwijkt door bijvoorbeeld een lokale (verkeers)situatie.” Omdat plaatsing op de optimale plekken niet altijd mogelijk is, zijn er volgens de Hartstichting en HartslagNu niet 1775 AED’s nodig, maar twee keer zoveel.

Het belang van AED’s

Bij ernstige hartritmestoornissen kunnen AED’s het hart met behulp van elektrische schokken weer normaal laten kloppen. Van de circa 8000 mensen die jaarlijks worden gereanimeerd, gebruiken omstanders in de helft van de gevallen een AED die op een openbare plek is geplaatst.

De kans op overleving van een hartstilstand is de afgelopen jaren flink gestegen buiten het ziekenhuis, wat komt door de toename van het aantal AED’s en burgerhulpverleners. In de jaren ’90 was de overleving nog 9%, op dit moment is dat bijna 25%. Bij 50% van de oproepen is het een burgerhulpverlener die de AED als eerste aansluit bij het slachtoffer.

“Dat we in Nederland een netwerk van burgerhulpverleners en AED’s hebben is bijzonder. Burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties: we zijn samen zo ver gekomen. De sterke groei van het aantal burgerhulpverleners en aangemelde AED’s de afgelopen jaren laat zien hoe betrokken Nederlanders zijn bij het hartveiliger maken van hun omgeving“, vertelt Marianne Spoelstra, projectleider bij de Hartstichting.

Meer weten? Klik dan hier!


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.