Blog Opinie

Opletten geblazen!

Dat wij in rumoerige tijden leven zal je niet zijn ontgaan. Wij rollen van de ene crisis in de andere crisis. Kort gezegd, het is ronduit een bende.

Ja, ga er maar aanstaan als Nederlandse regering. Nou dat doen ze ook, ze staan erbij en kijken ernaar. Doen ze dan helemaal niks?

In ieder geval denkt men in Den Haag een deel van de oplossing te kunnen vinden in het trekken van de portemonnee.

Mocht je in blijde afwachting zijn van de Sint, nou hij is er al lang!

Onze altijd goedlachse premier vertolkt deze rol met verve. Een overijverige hulpsint zou ik maar zeggen. Ja, voor de echte Sint geldt “eat your heart out”. Wat hij doet is klein bier vergeleken met wat Sint Mark met zijn hulppieten allemaal uitstrooit over het land.

Miljarden gingen er in het recente verleden al naar de banken om ze te redden en vervolgens gingen miljarden over de balk tijden de coronacrisis. Ouders die al of niet terecht menen het slachtoffer te zijn van de toeslagenaffaire worden gecompenseerd. Inmiddels geven we miljarden uit om de energiecrisis het hoofd te bieden en is er 23 miljard gereserveerd om de zogenaamde piekbelasters uit te kopen.

Zodra het bij iemand ff tegenzit klinkt al de roep dat de overheid moet compenseren en dat er in ieder geval een fonds moet komen. Het kan niet op. Echter het moet wel ergens van betaald worden

Jarenlang hebben we letterlijk en figuurlijk het geld in Groningen uit de grond gepompt. Met het inzakken van de Groningse bodem zakte gelijktijdig de aardgas baten. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te snappen dat wij, ja jij en ik, dadelijk de rekening gepresenteerd krijgen.

Alle partijen zijn het er wel over eens dat de belasting op arbeid niet omhoog kan. Nee het moet komen uit het belasten van vermogen. Een van de heffingen is de zogenaamde Box III heffing, kort door de bocht belasting op je spaargeld. Inmiddels heeft de rechter die wet grotendeels naar de prullenbak verwezen en moet dadelijk weer de portemonnee worden getrokken om de Box III heffing slachtoffers te compenseren.

Inmiddels wordt met kunst en vliegwerk van alles uit de kast getrokken. Zo zijn er de verhoging van de overdrachtsbelasting (per 1-1-2023), de afschaffing van de jubelton, het inperken van de schenkingsaftrek en het wellicht uitkleden van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit.

Eén regeringspartij roept openlijk dat miljonairs maar een heffing moeten betalen van 1% per miljoen vermogen (exclusief het huis): Lekker als je in de Quote 500 staat.

Minder openlijk wordt echter in de Haagse wandelgangen en achterkamertjes gefluisterd over de verhoging van de schenk- en erfbelasting… Dat raakt ons allemaal.

De hoogte van de te betalen erfbelasting is niet alleen afhankelijk van je vermogen en de erfbelasting, maar ook van het soort testament dat je hebt. Als ik jou was zou ik de boel goed in de gaten houden. Laat je testament eventueel regelmatig toetsen aan de omstandigheden.

Niets is zeker in het leven, nou ja, het einde van het leven in ieder geval wel.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.