aemstelboating.nl

Oppervlaktewater Kaag & Braassem geschikt om op te stoken?

Volgens onderzoekers is het oppervlaktewater van Gemeente Kaag & Braassem geschikt om op te stoken. Er wordt een voorbeeld genomen aan Rijnsaterwoude. Hier is een aantal bewoners al een tijd bezig met dit idee. De beste plekken zouden Roelofarendsveen-Noord, de plaatselijke Burgemeesterswijk en Leimuiden zijn.

Dit is duidelijk geworden uit een onderzoek van IF Technology en AT Osborne. Hierbij stond Rijnsaterwoude centraal, maar ook de kansen voor andere delen van Kaag en Braassem werden onderzocht. Het halen van thermische energie uit het oppervlaktewater kan helpen bij het klimaatneutraal zijn in 2040.

Werking
Het werkt als volgt. In de zomer wordt het oppervlaktewater door een ingenieus systeem geleid. De warmte wordt doorgegeven aan het (al opgewarmde) water dat afdaalt naar een opslag op 55 meter + diepte. Ondertussen spelt het oppervlakte water dat drie tot 6 graden koeler is terug.
Om vervolgens in de winter gebouwen te kunnen verwarmen gebeurt er het volgende. Een warmtepomp brengt het opgeslagen warme water via nieuwe leidingen naar de aansluitingen. Behalve ruimteverwarming wordt door een speciaal apparaat ook het kraanwater verwarmd.

Investering
Een punt van aandacht is het leidingwerk voor het warmtenet. Hierin zal eerst geïnvesteerd moeten worden. Daarnaast moeten oudere panden eerst geïsoleerd worden om het te laten werken. Hoewel de onderzoekers stellen dat isolatie echt nodig is, kunnen ze zich voorstellen dat zo’n extra investering afschrikt. En om de kosten per aansluiting te drukken, moet juist een flink percentage meedoen. Deze kosten worden verwacht tussen € 8.500 en € 13.500.
Volgens de onderzoekers biedt het oppervlaktewater genoeg ’ruimte’ in de gemeente. Zo zou Rijnsaterwoude slechts vijf procent van de warmte van de Braassem gebruiken, en kan voor sommige delen van de gemeente ook uit ander oppervlaktewater worden geput.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.