Dennis

Oranjefeesten 2020 voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog gecanceld

Na zorgvuldig overleg heeft Oranjecomité Juliana uit Roelofarendsveen besloten de Oranjefeesten voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet te organiseren. De reden hiervoor is de coronacrisis en de daarbij horende ‘anderhalvemetersamenleving’.

Het Oranjecomité heeft de afgelopen maanden uitvoerig overlegd met verschillende partners en belanghebbenden zoals gemeente Kaag en Braassem. Langzaamaan is het besef gegroeid dat het organiseren van een grootschalig evenement als de Veense Kermis te veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Het comité bestaat uit 14 vrijwilligers die met hulp van de gemeenschap jaarlijks 10 dagen feest, plezier en vermaak organiseert in Roelofarendsveen en Oude Wetering. Tijdens een 'normale' editie krijgen de vrijwilligers al steeds meer te maken met regels, wat tot nu toe nog te behappen is. Echter, voor de regelgeving en de handhaving tijdens een 'Coronakermis' kunnen de leden van het Oranjecomité de verantwoordelijkheid niet dragen.

De kracht van de Oranjefeesten is de saamhorigheid, met elkaar het feest maken. Corona maakt het onmogelijk om met veel mensen écht samen te zijn en daardoor een geslaagde editie neer te zetten. Daarnaast zijn de activiteiten van het Oranjecomité nauw verweven met het programma van de lokale horeca, verenigingen en de kermisexploitanten. Het Oranjecomité is ervan overtuigd dat wanneer niet al deze partners kunnen bijdragen aan de Oranjefeesten, de samenhang en hetgeen wat ons verbindt, zal ontbreken.

Het lokale bedrijfsleven draagt de Oranjefeesten al ruim 100 jaar een warm hart toe door hulp in natura of een financiële bijdrage. Het comité vindt het niet gepast een beroep te doen op deze ondernemers nu velen van hen voor grote uitdagingen staan.

Het Oranjecomité bedankt iedereen die de Oranjefeesten een warm hart toedraagt voor hun begrip en voelt mee in de teleurstelling, want dat is wat overheerst.

Aan 10 dagen Oranjefeesten gaan maanden van voorbereiding vooraf. Met elkaar leeft het Oranjecomité toe naar het feest van het jaar.

Net als corsokarbouwers, organisatoren van (mini)festivals en andere evenementen tijdens de Veense Kermis moet het comité het dit jaar doen zonder die voorbereiding. En dat zal even wennen zijn. 

Ondanks deze teleurstelling wordt er natuurlijk ook vooruitgekeken. De Oranjefeesten 2021 staan gepland van vrijdag 10 t/m zondag 19 september 2021. Let op! Dit is week 37 2021.

Voor verdere vragen kunt u contact opnemen via info@oranjecomite.eu.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.