Pixabay

Pas op: criminele investeerders in de horeca

Veel horecabedrijven worden hard geraakt door de coronacrisis. Criminele investeerders spelen hierop in. Heb jij een aanbod gekregen voor een lening of een investering? Let dan op, want voor je het week is jouw zaak het toneel van drugshandel of illegaal gokken.

Criminelen investeren graag in horecazaken omdat er veel contant geld in omgaat. Op deze manier kunnen ze hun criminele geld witwassen. Maar hoe herken je nou zo’n criminele investeerder?

Het Landelijk Informatie en Expertise Centrum: ‘’Criminelen ‘helpen’ graag in de vorm van contante leningen of giften. Zij beschikken immers vaak over grote hoeveelheden contant geld, dat zij met bijvoorbeeld drugshandel hebben verdiend. Het is voor hen interessant om dit contante geld te investeren in horeca. Zo wordt het geld witgewassen. Je wordt overgehaald of gedwongen om contracten met leveranciers af te sluiten tegen hoge tarieven, bijvoorbeeld als voorwaarde bij een lening. Iemand wil je pand huren maar is onduidelijk over de activiteiten waarvoor hij of zij het pand wil gebruiken. Je loopt het risico dat het pand wordt gebruikt voor productie van drugs, opslag van illegale handelswaar, illegale onderhuur of illegale kamerverhuur.’’

Ze vervolgen: ‘’Het aanbod is afkomstig van personen die gelieerd zijn aan een criminele motorclub. De investeerder vraagt een extreem hoge rente of gebruikt geweld en bedreigingen om de schuld te innen. Dit noemen we Loan Sharks. Ze zijn vaak betrokken bij georganiseerde misdaad. De investeerder ontwijkt vragen of levert gevraagde informatie niet aan.’’

Risico’s

Wanneer je als ondernemer met criminelen in zee gaat, is er vaak geen weg meer terug. Je loopt grote risico’s. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Je kunt juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw onderneming gepleegd worden. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging.

Wat kun je ertegen doen?

  • Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs een ‘te mooi’ aanbod resoluut af en maak duidelijk dat je geen zaken doet met degene die het aanbiedt.
  • Lees de kleine lettertjes, waar teken je exact voor? Kijk goed met wie je in zee gaat. Ook bij een bedrijfsovername.
  • Ga in gesprek met de koper, vraag om originele legitimatie (geen kopie), bedrijfsgegevens en doe een check bij de Kamer van Koophandel.
  • De overheid heeft verschillende steunmaatregelen voor ondernemers gerealiseerd. Wees terughoudend met het inschakelen van tussenpersonen die je tegen betaling of onduidelijke voorwaarden helpen bij het regelen van deze steun. Vraag bij de gemeente en het UWV na wat er voor jou mogelijk is. Voor een overzicht van de steunmaatregelen kijk je op https://www.rijksoverheid.nl/ onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen.

Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.