Josh Walet

Persconferentie kerkbrand Hoogmade

Burgemeester Marina van der Velde, Hein de Jong en Paul Snoek gaven gisterenmiddag een persconferentie over de stand van zaken na de verwoestende brand van de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk – De Goede Herder in Hoogmade.

Na de inspectie werd duidelijk dat twee plekken nog actief zijn – de toren en het gebied tussen pastorie en de kerk. Toch was er voor de brandweer geen aanleiding om te blijven. Een alarmnummer is beschikbaar voor het geval dat.

Veiligheidszone ingeperkt
Een constructeur heeft de stabiliteit van de kerk grondig bekeken. ‘’De rechter zijmuur van de kerk is stabiel en de toren ook. Er is geen valgevaar. De linker- en rechterzijwand zijn niet stabiel.’’ De veiligheidszone zal daarom ingeperkt worden. ‘’De kerk zelf zal omhekt blijven'’, aldus de burgemeester.

Omliggende huishoudens weer naar huis
De bewoners van de omliggende huizen mogen weer naar huis. Burgemeester Van der Velde: ‘’Het doet mij goed dat deze zes huishoudens bij hun eigen mensen konden overnachten, het verlies samen delend en dichtbij hun bezittingen.’’ Alleen de bewoonster van de pastorie moet nog wachten op inspectie en onderzoek naar of de woning echt veilig is.

Toekomstperspectief
Vandaag zal er verdere inspectie plaatsvinden. Voor de toekomst geldt: ‘’evalueren wat de status is en wat overblijft.’’ Volgens Hein de Jong kan nog niet op de mogelijkheden worden ingegaan. ‘’We moeten eerst een duidelijk beeld van de staat van de kerk hebben.’’

Zondag 10 november zal er in de avond een viering in de school zijn. Hier zal met de kerkgangers besproken worden hoe nu verder op kerkelijk gebied.


Meer nieuws

Coronacrisis in Kaag en Braassem vandaag 14:39

Aantal coronapatiënten gestegen naar 8

Het aantal coronapatiënten in Kaag en Braassem is opnieuw gestegen. Het RIVM meldt dat er momenteel acht bevestigde patiënten zijn in de gemeente.

Overige vandaag 14:29

Eerste stap kerk Hoogmade gezet

De Hoogmadese pastorie van de Onze Lieve Vrouw-Geboorte kerk die in november afbrandde, mag deze week eindelijk weer betreden worden. 

Algemeen vandaag 13:01

Best gelezen berichten van vorige week

Geen week is hetzelfde in de gemeente Kaag en Braassem. Wat gebeurde er allemaal vorige week? En welke berichten van de afgelopen week vonden jullie het meest interessant?

Algemeen vandaag 11:39

Fraudeurs actief op WhatsApp

Er zijn fraudeurs actief op WhatsApp. Door zich voor te doen als een familielid in financiële nood proberen ze iemand geld af te troggelen. De politie waarschuwt voor deze oplichters.

Advertorial Blog Coronacrisis in Kaag en Braassem vandaag 11:03

''Ik beloof dat ik nooit meer ga klagen dat ik het druk heb''

Yoney Verschuur van Verschuur Watertransport schreef een blog over de coronacrisis. ''Wat juist dé start van ons seizoen had moeten worden, is door de coronacrisis vrijwel stopgezet.''

Coronacrisis in Kaag en Braassem vandaag 09:11

Tuinieren in de coronacrisis

We krijgen het advies om onze mentale gezondheid op peil te houden door te sporten en te bewegen. Maar hoe? Volkstuinders geven je de tip: ga de tuin in!